NANA ZA DOBRU RAZVOJNU PAŠU: Vrcanje je još moguće

Po obliku i građi listova i cvetova ima više vrsta nane (metvice, mente), ali im je približno isti intenzitet mirisa. Za pčelarstvo je najvažnija barska nana. Raste na močvarnim i vlažnim zemljištima pored reka i bara.Cveta od jula do oktobra. Najveće površine su u Pančevačkom i Koviljskom ritu, zatim pored Dunava, Save i Tise i u blizini Obedske bare u Sremu.

Barska metvica za medenje zahteva veliku toplotu. Počinje da medi posle deset sati. Najbolje je kada su noći tople, jutra rosna, dnevne temperature 26–33 stepena, a uz to je površina zemlje suva.

Kada procveta pred kraj jula i početkom avgusta, može se očekivati rekordna paša. Smatra se da je paša na barskoj metvici dobra kada pčele sakupe jedno vrcanje i zimnicu. U svakom slučaju, ova medonosna biljka daje dobru razvojnu pašu. Bogata je cvetnim prahom, pa matica dobro polaže jaja i u avgustu i septembru dobije se mnogo mladih pčela. Pčelinje zajednice tada u zimu ulaze jake i spremno dočekuju proleće.
Pčelari, međutim, upozoravaju da su na ovoj paši pčele sklone rojenju.

S. Porobić

Dobro jutro broj 544 – Avgust 2017.

razvojnifv.png

RAZNO

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno