Naše fokače su ukusnije nego u Italiji

Dobro je poznato da je italijansko pecivo raj za sladokusce. U to su se uverili posetioci prošlog vikenda u Botaničkoj bašti “Jevremovac”,  jer su zaista uživali u italijanskim specijalitetima na štandu “Fini”.

– Mi smo posetiocima ponudili italijanski sendvič sa fokačom (italijanski hleb sa maslinovim uljem) kao i fokaču sa paradajzom, maslinovim uljem i bosiljkom. To se zaista uvek traži i brzo proda. Vrlo je ukusno i hrskavo. Naravno, tu su i proizvodi franuskog porekla kroasani, onda sendvič – kroasani, kiševi, okrugle kroasani punjeni pistaćima ali i čokoladom – priča Zoja Šević, šefica firme “Fini”.

Za ove ukusne specijalitete i jedna Italijanka tvrdi da su ukusniji nego u zemlji iz koje potiču.

– Danas smo se uglavnom bazirali na slanim poslasticama. Sastojci su od našeg stalnog dobavljača koga godinama ne menjamo. Mušterije, kada probaju naše specijalitete već posle prvog zalogaja kažu da ovako nešto nigde nisu probali u Beogradu. I od Italijana imamo samo reči hvale. Kuma mojih roditelja koji drže poslastičarnice na Dorćolu i na Vračaru je Italijanka. Ona je oduševljena našim fokačom. Često kaže da ni u Italiji nije tako ukusno kao kod nas – tvrdi Zoja.

Pošto u ponudi imaju i francuske kroasane zanimalo nas je u čemu se ogleda najveća razlika između francuskih i naših kroasana.

– Priznajem da je velika razlika koja se najviše ogleda u puteru i margarinu. Ako bi kroasane uzeli iz neke obične pekare, primetili bi da su naši kroasani mnogo ukusniji a i tekstura je drugačija. Naše lisnato testo je potpuno drugačije. Inače, ovi proizvodi se najviše kupuju za rođendane i Novu godinu, ali kod nas u ponudi su i raznorazni slatki kolači i torte na francuskoj bazi, o kojima ćemo pričati drugom prilikom. Na tom polju do kraja godine pripremamo i veliko iznenađenje koje će ostati tajna – zagonetna je Zoja.

Tekst i foto: Dijana Maksimović

razvojnifv.png

RAZNO

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime