NAŠE PODNEBLJE PRIJA EGZOTIČNOM POVRĆU: Najljuće paprike na svetu rastu u Senti

Više krajeva u Srbiji poznato je po uzgajanju paprike, ali malo je povrtara koji proizvode ljute, čili paprike. Ipak, iako retko, mogu se pronaći u našoj zemlji. Na severu Vojvodine u Senti Juhas Kornel proizvodi baš takve male, čili paprike, a u svojoj bašti ima i najljućih sorti na svetu. U svet paprika ušao je pre sedam godina, jer sam voli izuzetno ljutu hranu. Da ne bi, kao do tad, morao preko granice po najljuće sosove, odlučio je da sam zasadi papriku i od nje napravi sos.

Piše: Andrijana Glišić

Između 10 i 35 stepeni

– Uzgaja se po strukovima, ja ih imam oko 500. Imam deset do 15 različitih vrsta od kojih pravim šest vrsta sosova – ispričao nam je Juhas. – Tu su halapenjo, habanero, seven pot, jolokia, moruga skorpion, karolina riper. Imam po bojama – žutu, crvenu i smeđu varijantu, jer i same sosove pravim u tim bojama, zahvaljujući boji same paprike, bez ikakvih veštačkih dodataka.

Podneblje u Srbiji, kaže, odgovara proizvodnji ovih paprika. Samo ne smeju da budu na temperaturi ispod deset stepeni.

– To je zato što se hiberniraju, pa im treba i mesec dana da opet dođu sebi, da se probude i da se razvijaju. I previsoke temperature iznad 35 stepeni im ne prijaju, odbacuju cvetove, neće da se zametnu – objašnjava naš sagovornik.

You need to be logged in to view the rest of the content. Molimo vas da se . Niste Pretplatnik? Pretplatite Se
razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18