Naše poljoprivrednice u poseti Austriji, Sloveniji i Hrvatskoj

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković boravila je sa grupom poljoprivrednica iz Srbije boravila u dvodnevnoj radnoj poseti Sloveniji, Austriji i Hrvatskoj, saopštila je Kancelarija poverenice. Cilj posete bio je da žene iz Srbije razmene iskustva sa ženama u EU, ali i da steknu nova znanja za pokretanje i unapređenje malih poljoprivrednih biznisa.

Tokom posete je istaknuto da je odlazak mladih sa sela i smanjivanje broja domaćinstava koji se bave poljoprivredom zajednički izazov većini država u regionu, a ne samo u Srbiji i da je zato ostanak žena u ruralnim područijima ključan za oživljavanje sela. Poljoprivrednice iz Srbije, Austrije, Slovenije i Hrvatske smatraju da se on se može obezbediti samo ako žena vidi svoju perspektivu na selu, ako joj se pomogne da svoja ne mala znanja i veštine usmeri ka biznisu i ako nije diskriminisana ni na jednom polju.

Kako su istakle, održiva poljoprivredna i sve popularnija organska proizvodnja, eko i seoski turizam su sve traženiji u Sloveniji i Austriji, i mogli bi da predstavljaju veliku šansu za razvoj srpskog sela.

– Žene na selu uz malu podršku i osnaživanje postaju preduzetnice i razvijaju svoj biznis koji im omogućava ekonomsku nezavisnost i unapređuje kvalitet života, njih i njihovih porodica – istakla je Janković.

Projekat je realizovan u okviru inicijative „Unapređenje bezbednosti žena u Srbiji”, koju realizuje Agencija Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena (UN WOMEN) uz podršku Norveške ambasade u Beogradu.

Izvor: Tanjug

Foto: Pixabay

razvojnifv.png

RAZNO

Potomci doseljenika iz Vranja u Karavukovu “zbore vranjski” i kroz Udruženje žena “Koštana” neguju tradiciju

Razgovor sa primesama toplog vranjskog dijalekta i danas se može čuti u  Karavukovu selu, u Opštini Odžaci, gde se posle

Spanaću izuzetno prija kompost

Crni luk ne podnosi zasenjivanje, potrebna mu je manja osvetljenost nego paradajzu ili krastavcu, ali veća nego kupusu. Zahtevi za

Marmelada od mušmule

Kad mušmule prirodno omekšaju mogu se koristiti za pripremu marmelade. Valja ih oprati, ali ih ne treba ljuštiti već samo

19. Sajam etno hrane i pića od 4 – 7. decembra u Beogradu

Najveća smotra prozvođača tradicionalnih proizvoda namenjenih tržištu u Srbiji i regionu Jugoistočne Evrope biće održana od 4 – 7. decembar

Jeste li pravilno zazimili pčele? Ako niste evo koji problemi vas čekaju

Jeste li sigurni da ste dobro pripremili košnice za zimu? Da li su pčele u njima jake? Šta može da

Kako smo birali našu jelku

Zimski meseci uvek bude asocijaciju na praznike, raspust, sneg, grudvanje i odmor… i naravno jelku. Nama dvema se uvek činilo