Насловна ТЕМЕ ВИНОГРАД Naši vinari u svetskoj eliti

Naši vinari u svetskoj eliti

404

DEKANTER VISOKO OCENJUJE SRPSKA VINA

Od kada su 2013. godine, deceniju od ustanovljenja, četiri srpska vina osvojila prve – srebrne medalje i tako otvorila vrata najprestižnijeg na svetu ocenjivanja vina londonskog časopisa Decanter World Wine Awards (DWWA), svake godine sve je više uzoraka iz Srbije na tom takmičenju sa najvećom reputacijom i „težinom” u vinskom svetu i sve više nagrada. Interes vinarija za to nadmetanje poraslo je već sledeće godine, kada je u trku za najviše ocene ušlo 35 uzoraka, da bi pet godina posle taj broj bio gotovo duplo veći. To je jasan pokazatelj da Dekanterova medalja na boci zaista nešto znači.

Titula Best of Show, koju je na ovogodišnjem Dekanterovom ocenjivanju u Londonu poneo Grašac beli 2020. Vinarije „Vinčić“ iz Šida, svrstala je to vino iz Srbije u društvo devet najboljih belih suvih vina sveta, još jednom potvrđujući da srpska vina po kvalitetu više ne zaostaju za onim iz ostatka zemljine kugle. Najviše priznanje takmičenja Dekanter u Londonu – Best of Show dobija pedeset vina koja su nagrađena zlatnom ili platinastom medaljom, što je dodatni razlog za ponos. Vinčićev grašac nije jedino srpsko vino koje je do sada na tom ocenjivanju osvojilo platinu, ali jeste prvo belo vino s titulom Best of Show.

Pet novih zlatnih odličja

Na ovogodišnjem DWWA Srbija se okitila sa još pet zlatnih odličja za vina koja su ocenjena sa po 95 poena. To su Stifler’s Mom Shiraz 2017 Erdevik, Tri Doline 2020 Matijašević, SoviNoa Fume Blanc 2021 Matijašević, Mister Marselan 2021 BT Winery i Stella Noir 2020 Jovac 95, te 38 srebrnih i 59 bronzanih medalja, u konkurenciji 18.250 etiketa iz 57 zemalja.

Da kvalitet vina koja nastaju u našoj zemlji ide uzlaznom linijom dokaz je i to što je taj najuticajniji internacionalni vinski časopis na svetu u februaru ove godine posvetio poseban deo magazina vinarstvu Srbije i velikim brojem poena ocenio petnaest naših vina.

Nije Dekanter jedino svetsko ocenjivanje vina na kojima srpske vinarije dobijaju visoke ocene. Nedugo po objavljivanju rezultata sa Dekanterovog takmičenja, stigle su vesti sa još jednog ocenjivanja. U pitanju je balkansko ocenjivanje – The Balkans International Wine Competition (BIWC) na kom su vina iz Srbije takođe pobrala niz medalja.

Vinarija „Vinčić” je briljirala i na tom nadmetanju dobivši nagradu za najbolje belo autohtono vino za Grand Fru 2020 (95 poena) i titulu Best of Show za Grašac 2020.

Nagrada za najbolje polusuvo vino na takmičenju otišla je u ruke vinarije “Despotika” za Nemir 2022, koju je, doduše, podelila sa jednom vinarijom iz zemlje domaćina – Rumunije. Srbija se na BIWC-u ove godine okitila sa 31 zlatnim odličjem, 51 srebrnom i 38 bronzanih medalja.

Enolog i kreator platinastog Omnibus lektora iz vinarije Erdevik, ali i drugih vina koja su, ne samo na Dekanteru nego i na drugim ocenjivanjima, osvojila nagrade Tatjana Đuričić kaže da je srpsko vinarstvo poslednjih dvadeset godina znatno napredovalo. – Početkom 2000-ih godina stasalo je mnogo novih vinarija kojima je bilo najbitnije da se dobije kvalitetno vino – kaže Tatjana Đuričić. – Puno se radi u vinogradima, na sortimentu i u vinarijama, rezultati toga su vidljivi, a jedan od pokazatelja su mnogobrojne nagrade na velikim ocenjivanjima u svetu. One su važne zbog toga što je Srbija mala, nepoznata zemlja u vinskom svetu. Za proizvođače je bitno da imaju nagrade na svetskim ocenjivanjima, ukolio žele da izvoze vina, jer su one dokaz kvaliteta.

Kruna velikog rada

Prestižno priznanje koje je grašac vinarije “Vinčić” iz Šida osvojio ove godine na Dekanteru njen vlasnik Aleksandar Vinčić smatra logičnim sledom događaja, odnosno krunom rada na tom vinu.

– Best of Show je najveća nagrada najvećeg svetskog takmičenja, i najprestižnijeg. Ove godine na Dekanteru je učestvovalo oko 19.000 uzoraka i naše vino je svrstano među devet najboljih belih vina na svetu. Svi mi koji se bavimo vinogradarstvom i svi ljubitelji vina, moramo biti svesni činjenice da se vino pravi u vinogradu, a vrhunsko vino se može napraviti samo od vrhunskog grožđa. Vinograd iz kog dolazi to grožđe mora da ima specifičnosti, koje će se posle pretočiti u bocu vina.

Foto: Shutterstock

To je osnov od kog se polazi. U vinogradu sve počinje i u njemu se završava i zato sve oči moraju biti uprte u vinograd. Nagrade koje dobijamo po celom svetu su, osim priznanja za naš rad i trud, i stimulacija da svi vinoljupci i svi koji piju vino u Srbiji piju još više, jer su sada sigurni da konzumiraju kvalitetna i vrhunska vina – kaže Aleksandar Vinčić.

Visoke ocene na takmičenjima ne mogu da ostanu bez odjeka i efekata na više nivoa. To najbolje znaju oni koji su ih dobijali. Vinčić kaže da, već sada, vlada veća potražnja za tim njegovim vinom u svetu i da se nada da će vremenom i u Srbiji biti tako. Trenutno ovenčan nagradom Vinčićev grašac košta 100 evra po boci. Aleksandar tvrdi da je to trenutno najniža cena od svih devet najboljih belih vina na svetu.

– Ako pričamo o ceni, ne smatram da je niska za Srbiju, naprotiv, mislim da je visoka, ali za svet, jer je u pitanju svetsko takmičenje i svetsko tržište, mislim da nije visoka. Odredili smo je naspram svih ostalih belih vina koja su na Dekanteru dobila nagradu. Nije nam cilj da sutra prodamo svu količinu grašca iz 2020. koja je bila velika godina za vina. To vino će sa godinama odležavanja, kako su i objasnili na Dekanteru kada su nam dodelili nagradu, biti sve bolje. Mi smo ga i napravili takvog da može dugo da stoji i odležava i time biva u boljoj kondiciji – naglašava Vinčić.

Imamo najsavremenije vinarije

Srpski vinari, procentualno gledano, imaju u svetu najsavremenije vinarije sa najmodernijom opremom i tehnologijom, a samim tim i visok kvalitet vina zahvaljujući činjenici da je, posle višedecenijske pauze, vinarstvo počelo ponovo da se razvija u Srbiji. Početkom 2000-ih, kod nas je sve krenulo od nule. Kupovana je nova tehnologija, novi tankovi i otud u Srbiji visok kvalitet vina. Nizak nivo pijenja vina po glavi stanovnika još nismo uspeli da podignemo i na tome, smatra Vinčić, Savez vinara i vinogradara i Udruženje Srem – Fruška gora, čiji je član, mora značajno da radi, jer je to poticaj za vinsku industriju.

Foto: Adobe Stock

Među vinarijama koje mogu da se pohvale visokim ocenama na Dekanteru je i “Veritas” iz Sremskih Karlovaca. „Veritasov“ momentum 2017. dobio je srebro 2020. na Dekanteru. Iste godine osvojio je i duplo zlato na balkanskom ocenjivanju i zlato u Beču. Naredne godine je proglašen za najbolje vino Srbije i najbolji kaberne Srbije, a 2022. na Dekanteru 95 bodova i zlato.

Vlasnica Jelena Ćiković kaže da zlatne medalje na tako prestižnom ocenjivanju za svaku vinariju puno znače. Pre svega, to odjekne u javnosti pa čak i oni koji nisu znali da vinarija postoji, požele da probaju nagrađeno, ali i ostala vina koja proizvodi.

Veliki značaj visokih ocena

– Nagrade puno znače. U prvom redu kao proizvođač dobijete sliku gde su vaša vina na vinskoj mapi, da li ste u kategorji osrednjih, kvalitetnih vina ili visokokvalitetnih. Kada neko potpuno neutralan na tom ocenjivanju proba i da ocenu vašem vinu, na primer, srebro, vi znate da treba da radite još na tom vinu. Ako dobijete zlato, onda sami sebi kažete: „Moram to da zadržim“. Za svaku vinariju ocvenjivanje, pogotovo te visoke ocene, jesu od velikog značaja.To se odražava i na prodaju. Ljudi traže visokorangirano vino i to vam daje mogućnost da mu malo podignete cenu. Ono nije više vino koje će se prodavati po bilo kakvoj ceni, pogotovo kada ga nema dovoljno, kao što je slučaj sa momentumom. Momentum je vino iz 2017. Te godine kaberne je postigao maksimum jer je ona bila idealna za proizvodnju grožđa. Posle 2017. nismo uspeli da ga dosegnemo. Sada ono košta 6.000 dinara – kaže Jelena Ćiković, vlasnica sremskokarlovačkog „Veritas“ – a.

Piše: Zorica Milosavljević