Насловна ТЕМЕ ВИНОГРАД Наши винари у светској елити

Наши винари у светској елити

221

ДЕКАНТЕР ВИСОКО ОЦЕЊУЈЕ СРПСКА ВИНА

Од када су 2013. године, деценију од установљења, четири српска вина освојила прве – сребрне медаље и тако отворила врата најпрестижнијег на свету оцењивања вина лондонског часописа Decanter World Wine Аwards (DWWA), сваке године све је више узорака из Србије на том такмичењу са највећом репутацијом и „тежином” у винском свету и све више награда. Интерес винарија за то надметање порасло је већ следеће године, када је у трку за највише оцене ушло 35 узорака, да би пет година после тај број био готово дупло већи. То је јасан показатељ да Декантерова медаља на боци заиста нешто значи.

Титула Best of Show, коју је на овогодишњем Декантеровом оцењивању у Лондону понео Грашац бели 2020. Винарије „Винчић“ из Шида, сврстала је то вино из Србије у друштво девет најбољих белих сувих вина света, још једном потврђујући да српска вина по квалитету више не заостају за оним из остатка земљине кугле. Највише признање такмичења Декантер у Лондону – Best of Show добија педесет вина која су награђена златном или платинастом медаљом, што је додатни разлог за понос. Винчићев грашац није једино српско вино које је до сада на том оцењивању освојило платину, али јесте прво бело вино с титулом Best of Show.

Пет нових златних одличја

На овогодишњем DWWA Србија се окитила са још пет златних одличја за вина која су оцењена са по 95 поена. То су Stifler’s Моm Shiraz 2017 Ердевик, Три Долине 2020 Матијашевић, SoviNoa Fume Blanc 2021 Матијашевић, Мистер Марселан 2021 BT Winery и Stella Noir 2020 Јовац 95, те 38 сребрних и 59 бронзаних медаља, у конкуренцији 18.250 етикета из 57 земаља.

Да квалитет вина која настају у нашој земљи иде узлазном линијом доказ је и то што је тај најутицајнији интернационални вински часопис на свету у фебруару ове године посветио посебан део магазина винарству Србије и великим бројем поена оценио петнаест наших вина.

Није Декантер једино светско оцењивање вина на којима српске винарије добијају високе оцене. Недуго по објављивању резултата са Декантеровог такмичења, стигле су вести са још једног оцењивања. У питању је балканско оцењивање – The Balkans International Wine Competition (BIWC) на ком су вина из Србије такође побрала низ медаља.

Винарија „Винчић” је бриљирала и на том надметању добивши награду за најбоље бело аутохтоно вино за Grand Fru 2020 (95 поена) и титулу Best of Show за Грашац 2020.

Награда за најбоље полусуво вино на такмичењу отишла је у руке винарије “Деспотика” за Немир 2022, коју је, додуше, поделила са једном винаријом из земље домаћина – Румуније. Србија се на BIWC-u ове године окитила са 31 златним одличјем, 51 сребрном и 38 бронзаних медаља.

Енолог и креатор платинастог Омнибус лектора из винарије Ердевик, али и других вина која су, не само на Декантеру него и на другим оцењивањима, освојила награде Татјана Ђуричић каже да је српско винарство последњих двадесет година знатно напредовало. – Почетком 2000-их година стасало је много нових винарија којима је било најбитније да се добије квалитетно вино – каже Татјана Ђуричић. – Пуно се ради у виноградима, на сортименту и у винаријама, резултати тога су видљиви, а један од показатеља су многобројне награде на великим оцењивањима у свету. Оне су важне због тога што је Србија мала, непозната земља у винском свету. За произвођаче је битно да имају награде на светским оцењивањима, уколио желе да извозе вина, јер су оне доказ квалитета.

Круна великог рада

Престижно признање које је грашац винарије “Винчић” из Шида освојио ове године на Декантеру њен власник Александар Винчић сматра логичним следом догађаја, односно круном рада на том вину.

– Best of Show је највећа награда највећег светског такмичења, и најпрестижнијег. Ове године на Декантеру је учествовало око 19.000 узорака и наше вино је сврстано међу девет најбољих белих вина на свету. Сви ми који се бавимо виноградарством и сви љубитељи вина, морамо бити свесни чињенице да се вино прави у винограду, а врхунско вино се може направити само од врхунског грожђа. Виноград из ког долази то грожђе мора да има специфичности, које ће се после преточити у боцу вина.

Фото: Shutterstock

То је основ од ког се полази. У винограду све почиње и у њему се завршава и зато све очи морају бити упрте у виноград. Награде које добијамо по целом свету су, осим признања за наш рад и труд, и стимулација да сви винољупци и сви који пију вино у Србији пију још више, јер су сада сигурни да конзумирају квалитетна и врхунска вина – каже Александар Винчић.

Високе оцене на такмичењима не могу да остану без одјека и ефеката на више нивоа. То најбоље знају они који су их добијали. Винчић каже да, већ сада, влада већа потражња за тим његовим вином у свету и да се нада да ће временом и у Србији бити тако. Тренутно овенчан наградом Винчићев грашац кошта 100 евра по боци. Александар тврди да је то тренутно најнижа цена од свих девет најбољих белих вина на свету.

– Ако причамо о цени, не сматрам да је ниска за Србију, напротив, мислим да је висока, али за свет, јер је у питању светско такмичење и светско тржиште, мислим да није висока. Одредили смо је наспрам свих осталих белих вина која су на Декантеру добила награду. Није нам циљ да сутра продамо сву количину грашца из 2020. која је била велика година за вина. То вино ће са годинама одлежавања, како су и објаснили на Декантеру када су нам доделили награду, бити све боље. Ми смо га и направили таквог да може дуго да стоји и одлежава и тиме бива у бољој кондицији – наглашава Винчић.

Имамо најсавременије винарије

Српски винари, процентуално гледано, имају у свету најсавременије винарије са најмодернијом опремом и технологијом, а самим тим и висок квалитет вина захваљујући чињеници да је, после вишедеценијске паузе, винарство почело поново да се развија у Србији. Почетком 2000-их, код нас је све кренуло од нуле. Купована је нова технологија, нови танкови и отуд у Србији висок квалитет вина. Низак ниво пијења вина по глави становника још нисмо успели да подигнемо и на томе, сматра Винчић, Савез винара и виноградара и Удружење Срем – Фрушка гора, чији је члан, мора значајно да ради, јер је то потицај за винску индустрију.

Фото: Adobe Stock

Међу винаријама које могу да се похвале високим оценама на Декантеру је и “Веритас” из Сремских Карловаца. „Веритасов“ моментум 2017. добио је сребро 2020. на Декантеру. Исте године освојио је и дупло злато на балканском оцењивању и злато у Бечу. Наредне године је проглашен за најбоље вино Србије и најбољи каберне Србије, а 2022. на Декантеру 95 бодова и злато.

Власница Јелена Ћиковић каже да златне медаље на тако престижном оцењивању за сваку винарију пуно значе. Пре свега, то одјекне у јавности па чак и они који нису знали да винарија постоји, пожеле да пробају награђено, али и остала вина која производи.

Велики значај високих оцена

– Награде пуно значе. У првом реду као произвођач добијете слику где су ваша вина на винској мапи, да ли сте у категорји осредњих, квалитетних вина или висококвалитетних. Када неко потпуно неутралан на том оцењивању проба и да оцену вашем вину, на пример, сребро, ви знате да треба да радите још на том вину. Ако добијете злато, онда сами себи кажете: „Морам то да задржим“. За сваку винарију оцвењивање, поготово те високе оцене, јесу од великог значаја.То се одражава и на продају. Људи траже високорангирано вино и то вам даје могућност да му мало подигнете цену. Оно није више вино које ће се продавати по било каквој цени, поготово када га нема довољно, као што је случај са моментумом. Моментум је вино из 2017. Те године каберне је постигао максимум јер је она била идеална за производњу грожђа. После 2017. нисмо успели да га досегнемо. Сада оно кошта 6.000 динара – каже Јелена Ћиковић, власница сремскокарловачког „Веритас“ – а.

Пише: Зорица Милосављевић