Nastavljena akcija pošumljavanja „Srbija sadi“

Akcija ozelenjavanja i pošumljavanja „Srbija sadi“, u koju su uključene 43 lokalne samouprave širom Srbije, nastavljena je i ovog vikenda.

Sekretarka ministarstva zaštite životne sredine Ivana Jokić posetila je Golubince i istakla da su ljudi u tom mestu vrlo predani tome da njihova okolina bude čista, saopšteno je iz Ministarstva zaštite životne sredine.

– U poslednje dve godine smo uložili značajna sredstva u zaštitu životne sredine. Drago mi je da su ovde ljudi vrlo predani tome da njihova okolina bude čista. Podizanje svesti o zaštiti životne sredine ide iz kuće. Sve generacije moraju da se uključe u ovu borbu – rekla je Jokić.

Projektom je, kako navodi, planirano da se u saradnji sa 43 lokalne samouprave sa kojima je ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović potpisala ugovore za sufinansiranje projekata ozelenjavanje i pošumljavanje, zasadi više od 50.000 sadnica.

Državni sekretar u tom ministarstvu Robert Jakša i gradonačelnik Stevan Bakić su u Suboticu sa brojnim građanima počeli sadnju 1.175 stabala.

Ministarstvo zaštite životne sredine, ističe Jakša, obezbedilo je ove godine više od 100 miliona dinara za sufinasiranje projekata pošumljavanja i ozelenjavanja zemljišta širom zemlje.

– Do 1. decembra biće zasađeno 50.000 stabala što je od velikog značaja imajući u vidu da su upravo šume stabilizator klime sa velikim uticajem na stabilnost svih ekosistema – naglasio je Jakša, navodi se u saopštenju.

Izvor: Tanjug

Foto: Pixabay

razvojnifv.png

RAZNO

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime