Ne bacajte piljevinu, korisna je u bašti!

Piljevina od struganja drva može biti korisna u poljoprivredi, ako se na pravi način pripremi pre iznošenja u baštu. Sitni drvni ostaci poboljšavaju strukturu zemljišta, mogu se koristiti za malčiranje, ali i zakiseljavaju zemljište.

Piljevina zemljište čini rastresitijim, sprečava formiranje pokorice i rast korova. Upija veliku količinu tečnosti, a jedina negativna osobina je da prilikom razgradnje uzima azot iz zemlje. Zato je potrebno piljevinu pripremiti na pravi način, pre nego što se iznese u baštu, kako bi se dobili pozitivni efekti.

„U procesu razlaganja piljevina uzima azot iz zemljišta, posebno ona iz četinara.  Da se to ne bi dogodilo, treba je pomešati sa azotnim đubrivima. Od prirodnih izvora azota to su kopriva, sveže pokošena trava i živinsko ili ovčije đubre“, kaže Živojin Antić iz Ćuprije, koji se bavi organskom proizvodnjom povrća.

Piljevina se najčešće koristi na parcelama sa borovnicama ili zeljem, jer oni uspevaju na kiselim zemljištima. U slabokiselo i neutralno zemljište piljevina se dodaje, ako se pre toga pomeša sa pepelom, krečom, mlevenom kredom ili dolomitnim brašnom.

Kada se piljevina pomeša sa pepelom i nekim od azotnih đubriva, a zatim odstoji dve do tri nedelje u zatvorenoj posudi, neće imati negativnog uticaja na zemljište. Tako pripremljena piljevina može da posluži za malčiranje jagoda ili belog luka. Ako se pospe u proleće imaće ulogu đubriva. Sloj malča od piljevine, od oko tri centimetra, tokom leta sprečiće isparavanje vlage i rast korova.

Tekst i foto: Biljana Nenković

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18