Насловна ТЕМЕ ВОЋЕ НЕДЕЉКО ВАСИЋ ИЗ БЕЧЕЈА, ВОЋАР: За првокласне јабуке потребна велика улагања

НЕДЕЉКО ВАСИЋ ИЗ БЕЧЕЈА, ВОЋАР: За првокласне јабуке потребна велика улагања

79

Пре осам година Недељко Васић из Бечеја решио је да се окрене производњи јабука. На шест и по хектара надомак Дрљана подигао је ограђени воћњак који је већим делом покривен противградном мрежом. На његовој плантажи налази се 26.000 стабала три сорте јабука – грени смит, златни и црвени делишес.

Пише: Зорана Љубојев

У посао је укључен и његов шурак, а након дужег размишљања, сабирања и одузимања, установили су да се на малој површини, каква је њихова, не исплати ратарење, већ интензивна производња која ће донети више новца.

На садницама уштедео за противградну мрежу

Размишљали смо о томе коју воћку да посадимо, да ли шљиву, крушку, трешњу. На крају смо се одлучили за јабуку. Иако ове друге воћке остварују већи профит, јабуку је лакше производити, тако да смо се задовољили средњом зарадом. Ипак прошле године је откупна цена јабука била катастрофално ниска, свега тридесетак динара по килограму са ПДВ-ом за прву класу. Тако смо годину завршили на ивици рентабилитета, скоро с нулом. Имали смо веома малу зараду. Била је велика понуда, да ли је извоз стао или је нешто друго било у питању, не знамо, али јабуке су слабо биле тражене, небитно која сорта је била у питању – објашњава Васић.

Стабла се редовно наводњавају по систему “кап по кап” из бунара који су избушили у оквиру плаца. Око 14.000 садница сорти грени смит и златни делишес су, каже наш саговорник, пре осам година набавили из Крушевца. Управо то је највећа и најважнија инвестиција.

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us