Насловна ВЕСТИ Nedimović pozvao poljoprivrednike na razgovor

Nedimović pozvao poljoprivrednike na razgovor

292

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović pozvao je predstavnike udruženja u osnovanju Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije na sastanak u utorak,19. jula, na kome će biti razmatrani njihovi predlozi za pomoć.

Članovi Inicijative su 12. jula na pisarnici Ministarstva predali svoje zahteve i zatražili razgovor sa Nedimovićem.

Predsednik udruženja, poljoprivrednik iz Jaše Tomića, Vukašin Baćina izjavio je da će biti zadovoljni ukoliko rezultat sastanka bude usvajanje zahteva, među kojima je najvažniji da država dozvoli slobodan izvoz žitarica ili da otkupi sav ovogodišnji rod pšenice po ceni od 45 dinara za kilogram.

– Mislim da je normalno da nam izađu u susret, jer je ministar tu da bi radio u korist poljoprivrednika. U protivnom krećemo u protestne vožnje 21. jula na svim lokalnim i regionalnim putevima u Srbiji i to smo već prijavili policiji – rekao je Baćina.

On je rekao da poljoprivrednici razumeju obavezu države da obezbedi dovoljno hrane za građane, ali je dodao kako seljaci ne mogu da prodaju svoje proizvode ispod cene.

– Ako ne prodamo pšenicu bar po 45 dinara za kilogram nećemo moći da platimo rate kredita i zakup državnog zemljišta, jer je rod pšenice prepolovljen, a suncokret je još više podbacio, dok je na nekim poljima u Vojvodini kukuruz toliko loš da su ga poljoprivrednici već istarupirali na njivi – tvrdi Baćina.

On je objasnio kako svu zaradu od poljoprivrednih proizvoda uzmu otkupljivači manipulišući sa cenama.

– Mi ne možemo da prodamo pšenicu robnim rezervama, nego je skladištari otkupe od nas po 30 dinara i zatim je prodaju po 40 dinada robnim rezervama. Kada država podigne premiju za mleko, mlekare snize otkupnu cenu mleka. Isto se dešava i sa mesom. Svinje su plaćali po 200 dinara kilogram, a u prodavnicama je but preko 1.000 dinara. Proizvođači su u minusu, jer razliku uzmu klaničari i marketi. Sad kad je cena mesa zamrznuta i marža smanjena ima da sruše cenu žive vage. Treba država da ograniči maržu i trgovcima i klaničarima – predlaže Baćina.

On je rekao da je udruženje formirano poreko vajber grupe i da sada broji već oko 3.000 članova iz cele Srbije, uključujući Kosovo i Metohiju.

Među zahtevima Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije su da dizel gorivo za traktore i mašine bude oslobođeno akcize na svim pumpama do količine od 100 litara po hektaru, subvencionisanje polovine cene mineralnih đubriva, direktne podsticaje od 300 evra po hektaru, povećanje državne pomoći stočarima i zaštita povrtara i voćara od nekontrolisanog uvoza.

Izvor: Tanjug

Foto: Pixabay