Nedostatak gvožđa u poljoprivrednom zemljištu

Gvožđe spada u neophodne mikroelemente za funkcionisanje živih organizama. U biljkama, učestvije u najvažnijim fiziološkim i biohemijskim procesima kao što su: fotosinteza,sinteza hlorofila, disanje, redukcija nitrata itd. U zemljištima ga ima u dovoljnim količinama, ali povremeno se javlja njegov nedostatak kod osetljivih vrsta.

Razlozi koji dovode do toga  mogu biti veoma različiti i specifični. Nedostatak gvožđa, najčešće se javlja na alkalnim zemljištima i zemljištima bogata krečom i glinom. Takođe se nedostatak može javiti i na kiselim zemljištima ( pH ispod 3,5) kao i kod primene visokih doza fosfornih đubriva. Preterana vlažnost zemljišta, zabarivanje, sabijanje zemljišta upotrebom teške mehanizacije, nedovoljna obezbeđenost billjkaka kalijumom može da podstakne pojavu nedostatka gvožđa.

Simptomi nedostatka gvožđa se  lako mogu otkriti jer se manifestuju na najmlađim listovima. Njegov nedostatak se obično javlja na lišću u vidu hloroze (žutila) a u koliko  je to jače izraženo može doći i do prevremenog opadanja listova. Što su listovi mlađi, to su simptomi jače izraženiji.

Kod voćaka, nedostatak gvožđa može da izazove opadanje listova, smanjenu otpornost prema mrazu i drugim nepovoljnim islovima, smanjuje  rast cvetnih pupoljaka i prinos kao i kvalitet plodova. Najosetljivije biljne vrste na manjak gvožđa su: soja, pasulj, kukuruz, paradajz, jagode, maline, breskve, kruške itd.

U cilju sprečavanja pojave nedostatka gvožđa ( Fe hloroze), mogu se primeniti različite agrotehničke mere u zavisnosti od uzroka njihovog nastanka. Na kiselim zemljištima neophodno je povećati pH vrdnost zemljište kalcifikacijom. Prilikom upotrebe organskih đubriva voditi računa da se koriste češće i u manjim količinama dok kod upotrebe mineralnog đubriva voditi računa o odnosu fosfornih i kalijumovih đubriva što se jedino postiže odrađenom agrohemijskom analizom zemljišta. Kod upotrebe azotnih đubriva, treba dati prednost amonijačnom obliku azota. Sistem primene đubriva na bazi gvožđa vrši se ili folijarno gde je slabije izražena Fe hloroza ili preko zemljišta uz obavezno zalivanje u koliko je jače izražena Fe hloroza.

Autor: Smiljka Mojsović, PSS Sombor

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18