Nedostatak kalcijuma kod jabuke pravi veliki problem

Najveći problem u proizvodnji jabuke u 2024. bio je pojava fizioloških obolenja, najčešće gorkih pega i to kod sorti koje nisu sklone tome kao što su zlatni delišes i greni smit.

Na osnovu analize plodova na sadržaj azota, kalijuma, kalcijuma, magnezijuma i odnos kalijuma i kalcijuma iz tabele 1., vidimo da se sadržaj azota, kalijuma i magnezijuma u plodovima jabuke i kod greni smita, i zlatnog delišesa nalazi u optimalnim vrednostima. Međutim, kada je u pitanju sadržaj kalcijuma, vrlo važnog elementa za čvrstoću plodova i pojavu fizioloških obolenja, kod obe sorte je ispod optimuma, čak na donjoj granici. Takođe je odnos kalijuma i kalcijuma iznad optimalnih vrednosti bio uzrok pojave gorkih pega, kao i lenticelarnih pega kod obe sorte jabuke.

U zasadima jabuke kalcijum je primenjivan najmanje 8 puta od faze precvetavanja, kada je najpotrebniji, do 20 dana pred berbu. Šta je uzrok smanjenja kalcijuma u plodovima? Poznato je da u sušnim periodima, a ove godine u julu i avgustu palo je oko 30 mm padavina, dolazi do premeštanja kalcijuma u druge organe pa se smanjuje njegova količina u plodovima. Pored toga, iako postoji sistem navodnjavanja najmanje 30 odsto kapaljki nije u funkciji, a zbog niske relativne vlažnosti došlo je i do isušivanja peteljke što je sve dodatno uticalo na pojavu fizioloških oboljenja.

Gorke pege

Pojava gorkih pega može se sprečiti i potapanjem u 3-4 % rastvor CaCl2 pod normalnim, smanjenim ili povećanim pritiskom.

Zbog suše u julu i avgustu, u zasadima jabuke treba uraditi analizu rodnosti pupoljaka i na osnovu toga odrediti intenzitet rezidbe. Tamo gde je potencijalna rodnost oko 30 odsto treba ići sa slabijom rezidbom, tamo gde je rodnost preko 65 odsto, pogotovu kod zlatnog delišesa, treba ići sa jačom rezidbom.

Piše: Prof. dr Zoran Keserović

Pred vama je svih 20 džepnih knjiga iz serijala „Moj voćnjak“, „Moj povrtnjak“, „Moj vinograd“ i „Moje cveće“. Knjige u formatu 16x12cm u punom koloru na 64 strane, lake za korišćenje i uvek pri ruci.

Moj voćnjak će vas upoznati kako da krenete i počnete da formirate svoj zasad, pripremite zemljište, odaberete voćnu vrstu.

Tu su i Jabuka, Višnja, Trešnja, Kruška, Borovnica, Jagoda, Malina, Leska, Šljiva, Kajsija, Ruža, Paradajz, Paprika, Krompir, Krastavac, Grašak, Pasulj, Lukovi i Vinograd.

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18