Насловна АРХИВА НЕГА ПЧЕЛА: Уклонити изворе заразе

НЕГА ПЧЕЛА: Уклонити изворе заразе

Лабораторијским прегледом утврђује се да ли у заједници постоје споре паразита, које се уништавају превешавањем и додавањем лека

1559
Фото: Pixabay

Ноземоза је заразно обољење радилица, матица и трутова, коју изазива једноћелијска бактерија Nozema apis или Nozema ceranae. Споре се у сувом измету пчела могу одржати две године, у телу угинулих и меду до годину дана, а на прибору, опреми и саћу од два до четири месеца. Реч је о цревној болести, која се јавља у скоро свим крајевима.

У организам доспева храном, а поспешује је исхрана медљиковцем и зимовање у неповољним условима. Степен заразе зависи од природних услова и одржавања. Развија се зими, почев од фебруара, док највише маха узима крајем априла и у мају.

Инфициране пчеле не могу да лете и најчешће се налазе на полетаљкама и трави испред кошнице. Живе упола краће него здраве, немају нормално развијене ждрелне жлезде и не могу да негују легло, па у таквим заједницама пропадне и до 25 одсто јаја.

Једна од најважнијих мера у сузбијању ноземозе је редовно слање зимских узорака на лабораторијско испитивање, јер присуство болести са сигурношћу могу да утврде једино стручњаци.

Тек после анализа у фебруару и марту стиче се прави увид у здравствено стање заједница и добија дозвола за селидбу на пашу или продају друштава, ројева и матица. Нажалост, код нас ово још није честа пракса, због чега се по заједници добија и до 50 одсто мање меда и осталих производа.

Да би сузбијање ноземозе било успешно, потребно је уклонити медљиковац, а пчеле прихранити шећерним сирупом у августу. У пролеће треба утоплити и сузити гнездо, додати квалитетну погачу и саће редовно замењивати, јер ако на њему има измета, постаје извор заразе. Ширење инфекције спречава се и хигијеном појила, због чега се даска на којој пчеле узимају воду повремено дезинфикује врелом водом. Фарбањем предњих страна кошница спречава се улетање пчела у туђу кошницу.

Запрљани оквири не смеју се премештати у другу кошницу, а треба водити рачуна и о томе да не дође до грабежи. Заједнице у зиму морају бити узимљене са што више младих печла и квалитетном зимницом. Крајем лета и почетком јесени даје се лековити сируп у који се превентивно ставља фумагилин. Од лекова се препоручује Фумагилин ЕТ и Нозецид. Друштва, матице и ројеви набављају се само од произвођача који два пута годишње лабораторијски контролишу присуство куге и ноземозе.

Превентивним мерама најефикасније се спречава ширење заразе на пчелињаку. Није пожељно позајмљивање прибора и опреме, а приликом набавке ис кључиво треба бирати друштва, ројеве и матице о чијем здравственом стању је издато ветеринарско уверење. Такође, током одгоја морају се поштовати зоохигијенски услови.

Заједнице морају имати и довољно квалитетне хране, богате угљеним хидратима и беланчевинама, а мед од медљике се на време уклања из кошнице. Јесење прихрањивање прекида се благовремено, а пролећно не почиње рано. Неопходна је превентивна заштита од варое и других болести, уз потпуни мир на пчелињаку.

Ако се лабораторијским прегледом утврди да у заједници постоје споре паразита, одмах се санира методом превешавања оквира с леглом и додавањем лека. Користе се кошнице које се могу преградити ханемановом решетком.

Претходно се припреме нове или дезинфиковане старе кошнице и оквири са саћем. У плодишни део поставе се нови оквири, а на њих матица из оболеле заједнице. Затим се у део одвојен ханемановом решетком пренесу оквири с леглом из зараженог друштва, док се они с медом издвајају за дезинфекцију. Преостале пчеле истресу се на папир испред нове празне кошнице, у коју ће саме ући.

На тај начин добијају се два дела одвојена ханемановом решетком. У једном је матица на чистом саћу (ту почиње да се развија легло), а у другом оквири с леглом из заражене кошнице. Током три седмице из дезинфикованог саћа излазиће младе пчеле, а заједници се даје лек на бази јода или фумагилин. После тога саће се вади, претапа и термички обрађује на 120 степени, док се пчеле истреса ју испред кошнице. Овим поступком узрочник болести се потпуно уклања.

Александар Жугић

Добро јутро број 538 – Фебруар 2017.