Nega rasada lubenica u zaštićenom prostoru

 U selima   koja se tradicionalno bave proizvodnjom bostana na području Regionalnog centra PIS Šabac , u toku je proizvodnja rasada lubenica.

Za uspešnu proizvodnju rasada potrebno je obezbediti sertifikovano seme, sterilan zemljišni supstrat, dezinfikovane kontejnere, optimalnu dubinu setve od 1,5-2cm i  temperaturne uslove za postizanje klijanja i nicanja, a to su dnevne temperature od 18-23°C i  noćne temperature od 12-18°C.

Obično se na našem terenu radi istovremena setva lubenice i tikve radi kasnijeg kalemnjenja, koje se obavlja nakon nicanja rasada u fazi kotiledonih listića. Kalem lubenice se umeće u rascep podloge i to spojeno mesto se steže plastičnom spojnicom ili štipaljkom i nakon sedam dana obrazuje se kalus.

Prednost gajenja kalemnjenog rasada lubenica je u tome što se može gajiti u monokulturi više godina na istom mestu, postiže se veći prinos, lubenice su krupnije i ranije sazrevaju  i imaju  veću otpornost na niske temperature i bolesti kao što su gljive prouzrokovači fuzarioznog uvenuća lubenica – Fusarium oxysporum f.sp.niveum i uvenuća biljaka – Verticillium albo-atrum.

Da bi se sprečilo poleganje rasada koje prouzrokuje gljiva Pythium spp, pored  redovnog provetravanja plastenika i  održavanja temperature, preporuka je i zalivanje rasada sa fungicidom Previcur energy (a.m.  propamokarb-hidrohlorid + fosetil-aluminijum) u dozi primene od 3ml u 2l vode po m² i to neposredno nakon setve i 10 do 14 dana nakon toga.

razvojnifv.png

RAZNO

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime