Насловна АРХИВА НЕГА РАСАДА: Ништа без фунгицида

НЕГА РАСАДА: Ништа без фунгицида

У пластеницима без грејања штити се расад, док се у загрејаним спречава развој паразита и штетних инсеката на биљкама које цветају или формирају прве плодове

656
Фото: Pixabay

У баштама под кровом, а такве су најчешће под пластичном фолијом, у овом периоду поврће је у различитим фазама развоја које одређује температура.

У пластеницима без грејања је развијен расад који ће се расађивати почетком априла. Њега ваља редовно неговати, а парадајз пред расађивање заштитити од гљива проузроковача црне пегавости (Alternaria solani), сиве трулежи (Botrytis cinerea) и многих бактерија. Могу се користити Фolio gold, Ljuadris, Promesa, Teatar, Fuzija, Consento, Titular 75 WDG, Nijansa WG, Vokal P, Curzate M WG, Acrobat MZ WG, Sphinx MZ, Equation PROWG, као и фунгициди на бази бакра, а ако постоје услови за сиву трулеж користе се Switch 62,5 WG, Linus, Dional 500 SC и Pehar.

Расад паприке се штити од бактерија. Могу се употребити фунгициди на бази бакра, али и Fungohem SC и Champ DP. Довољно је једно прскање. У таквим објектима краставац је пред расађивањем и требало би га залити раствором препарата Previcur energy и сличних на бази пропамокарб-хидрохлорида.

У пластеницима који се греју парадајз је одавно расађен и на доњим цветним гранама отварају се први цветови. У овом периоду највећу штету може да му нанесе гљива ботритис, изазивач сиве трулежи, нарочито после више узастопних сунчаних дана. Довољно је једно прскање фунгицидима из групе ботритицида какви су Switch 62,5 WG, Linus, Pehar и слични.

Паприку треба штитити од фитопатогених бактерија, а поуздани су фунгициди на бази бакра. Краставац увелико цвета, а приближава се и берба првих плодова. Биљке, добро заштићене од паразита изазивача болести, може да нападне трипс, посебно када су дани сунчани и топли. Да ли је прскање потребно или не одређује преглед. Трипс је ситан лептирић који на листовима, цветовима и плодовима, хранећи се, оставља светлије пруге, а када се прође кроз усев узнемири се и напушта биљке, па се тако и открива. Када се примети, прска се инсектоакарицидима Vertimec 0,18EC и Laser 240SC.

С порастом температуре у пластеницима се појављује бела лептираста ваш, инсект који сем директних штета (сише сокове), прави и индиректне – преноси вирусе. Чим се открију ројеви белих лептирића све биљке треба заштитити инсектицидима: Цhees 50 WG, Elisa, Vydate 10L, Bifenicus, Fobos EC, Talstar 10 EC, Notikur, Crna mamba…

Ваљало би да сви повртари редовно контролишу не само простор у пластенику, већ и око њега, и уклањају коров. Наиме, ове биљке су домаћини белој лептирастој ваши и са њих, чим се отворе врата, улеће у објекат.

С. Мујановић

Добро јутро број 539 – Март 2017.