Насловна ТЕМЕ ЗЕЛЕНИЛО НЕГА РУЖА: Краљица цвећа није превише захтевна

НЕГА РУЖА: Краљица цвећа није превише захтевна

547

Ружу називају краљицом цвећа. Може да цвета од раног пролећа до првих мразева, а лети је најраскошније баштенско цвеће непревазиђене декоративности и мирисних цветова. Редовно заливање, окопавање, плевљење од корова и правилно прихрањивање омогућиће вам савршен ружичњак током целог лета. А лето нам куца на врата, те ваља знати како да бринемо о ружама када ужари сунце.

Дипломирани инжењер пејзажне архитектуре Магдалена Ненковић наглашава да је у периоду од јуна до септембра најбитније руже штитити од болести и штеточина и дати им довољно воде. Оне ће тада бити здраве, редовно ће цветати, а цветови ће бити крупни и мирисни.

Лисна ваш отвара сезону

-Ако је правилно одрађена пролећна резидба и заштита пре појаве првих листова, даље прскање треба обављати на 10 до 15 дана. Уколико се смењују кишовито и топло време прскајте на 8 до 10 дана. Млаз препарата треба да „окупа“ и лице и наличје листова. Уколико желите да са пестицидима додате и прихрану, увек се прво сипају препарати за прихрану, па тек онда заштитна средства. За заштиту ружа неопходна је стална присмотра шта се дешава са биљкама. Када приметите било какву промену, болест или штеточине одмах се треба обратити стручњаку за заштиту биља, који ће препоручити делотворне препарате – саветује Магдалена Ненковић.

Зелена лисна ваш појављује се прва, чим почне развој листова. Веома је уочљива и лако се елиминише одговарајућим препаратима. Црвени паук је најопаснија штеточина, јер је невидљива голим оком.

Уклањати дивље изданке

-Уколико се током лета појаве дивљи изданци, треба их уклонити из корена. Код калемљених ружа ови изданци излазе из подлоге. Земља око стабла се мало раскопа и изданак се ишчупа из корена. Немојте сећи дивљи изданак у нивоу земље јер ћете тако подстаћи његов раст. Препознају се по листовима и разликују се од изданака накалемљене биљке. Дивље изданке који се налазе на стаблима пузавих ружа треба уклањати директно са стабла – каже Магдалена Ненковић.

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us