Насловна ВЕСТИ Неготин: Дудовац у засадима кајсија

Неготин: Дудовац у засадима кајсија

109

Визуелним прегледом засада кајсије на подручју деловања РЦ Неготин регистровани су симптоми оштећења ларви друге генерације дуда – Hyphantria cunea. Гнезда гусеница са личинкама овог штеточина примећена су на појединим стаблима.

Дудовац је полифазни штетник и храни се са више 120 биљних врста, а од воћних врста најчешће напада шљиве, јабуке, крушке, трешње, кајсије и брескве.

Одрасли дудовац је беле боје, а понекад се виде црне мрље на предњим крилима. Тело лептира је дуго од 11 до 15 центиметара, а распон крила од 25 до 30 центиметара. Женке су обично веће од мужјака. Јаја су сферне, светло зелене боје. Гусенице су жутозелене са црном главом. Уз бокове имају низ од 12 брадавица из којих излазе дугачке длаке. Лутка додовка је тамно смеђе боје, дуга око 10 центиметара и налази се у увијеној чахури која личи на мрежу.

У нашим условима годишње има две, ретко три генерације и презимљава у стадијуму лутке на скривеним местима попут пукотина на дрвету, испод коре дрвета и грана, између грудица земље и слично.

Одрасле јединке активне су само ноћу. После парења женка на полеђину листова одложи 600 до 900 јаја која покрива длакама са стомака. Младе гусенице живе заједно у гусеницима изграђеним излучивањем нити паучине прењем лишћа. Старије гусенице се разилазе и живе независно. Гусенице се хране лиснатом масом и у случају њиховог већег броја могу се појавити голубови.

Пољопривредницима се препоручује да изврше механичко уклањање и уништавање ако примете поједина гнезда гусеница.

Ако је регистрован већи број гусеница – праг штетности је од 2 до 5 гнезда гусеница по стаблу, препоручује се спровођење мера хемијске заштите са неким од регистрованих инсектицида.

Ј.Б.