Насловна ВЕСТИ Неготин: Мере заштите воћа током јесени

Неготин: Мере заштите воћа током јесени

37

У јесен, по завршетку бербе, а након опадања лишћа, у воћњаку треба спровести мере које имају за циљ што бољу припрему воћака за наредну сезону.

Према речима стручњака Регионалног центра ПИС- а Неготин, најважнија помотехничка мера је зимска или „зрела“ резидба. Пољопривредним произвођачима се препоручује да, пре обављања резидбе, изврше дезинфекцију алата и прибора потапањем истих у раствор варикине или 5% раствор бакарних препарата. Овом резидбом треба уклонити све старе и суве гране, као и гране и гранчице које су током вегетације биле заражене неком од фитопатогених бактерија или гљива. Такође, препоручује се скупљање опалог лишћа, поломљених и старих грана и мумифицираних плодова са и испод стабала. Заражене биљне делове треба изнети из засада и спалити, јер се тиме смањује инфективни потенцијал патогена у следећој вегетацији. Поред овога, воћари могу и металном четком или посебним јаким четкама да са дебла и рамених грана остружу кору. На тај начин, заједно са старом кором скидају се маховине, лишајеви, као и презимљујуће форме штетних организама који се налазе на стаблу.

У фази када опадне минимум 70% лисне масе препоручује се примена хемијских мера заштите применом неког од регистрованих препарата на бази бакра, по мирном и сувом времену, уз утрошак веће количине воде како би депозит препарата доспео до свих места презимљавња патогена. Овом мером се такође смањује инфективни потенцијал патогена који презимљавају у воћњаку.

Након помотехничких и хемијских мера заштите, у воћним засадима, нарочито коштичавог воћа,  може се применити још једна мера која има за циљ да ублажи утицај температурних разлика између дана и ноћи у току касне јесени и зиме, а која изазива пуцање коре на стаблу и гранама. То је кречење стабала кречном чорбом, која се изводи у касну јесен. Кречна чорба се припрема од 5 кг негашеног креча, 0,5 кг кухињске соли и 0,2 кг сумпора у праху. Сви састојци се помешају и угасе са 15 до 20 литара воде, тако да добијена маса има густину млека. Смешу оставити да одстоји 24 часа уз повремено мешање, а затим је нанети на стабла и гране ручним или машинским кречењем. Уколико дође до спирања креча, кречење треба поновити крајем зиме. Поред спречавања пуцања коре на стаблу и гранама, овом мером се врши и успоравање кретање сокова у пролеће и одлаже почетак вегетације, што може помоћи у избегавању раних пролећних мразева.