Neka zasijaju tikve u novogodišnjoj noći!

U 2024. godinu ulazimo kao u godinu ekologije, borbe za očuvanje biodiverziteta, protiv klimatskih promena, očuvanja prirodne sredine, bolje bezbednosti hrane i vode. Pridružite se ovoj borbi i ne bacajte plastiku u prirodu! Neka vaši novogodišnji pokloni budu u tom duhu, jer niko, kome je stalo do zdrave životne sredine, ne voli plastične ukrase kao dekoraciju. Organski ukrasi podrazumevaju da su napravljeni, isključivo, od prirodnih materijala, pa ako se i bace posle slavlja, razgradiće se u prirodi.

Tikve sudovnjače su odličan izbor za organsku dekoraciju, samo ih treba prilagoditi prazničnoj atmosferi. Ideju za ovogodišnje originalno ukrašavanje kuće dao nam je Vladimir Živanović iz Topole. On pravi lampe od sudovnjača, obrađujući ih jednostavnom tehnikom.

– Potrebna je tikva, bušilica i malo mašte pri raspoređivanju rupica na sudovnjači. Tako pravim šare i oblike koje sam zamislio. Kroz rupice se probija svetlo i daje nežnu atmosferu. Ovo je ujedno i praktična stvar. Može da bude novogodišnja dekoracija, a posle toga ostaće vam  lampa. Kome se ne dopada prirodna boja tikve, može da je oboji akrilnim bojama, koje su ekološke – kaže Vladimir Živanović iz Topole.

Sudovnjače ima skoro svako seosko domaćinstvo. Domaćini ih s jeseni oberu i okače ispod trema i streha, da se suše. Nekada su imale drugačiju namenu, a danas služe uglavnom za ukrašavanje etno štandova i restorana. Lako su dostupne, jeftine su, a najverovatnije je da ćete ih dobiti i besplatno. Vladimir ih i sam gaji na imanju, a kod komšija i poznanika  ponekad pronađe zanimljiv oblik, koji mu odgovara za ovaj originalan ukras u kući.

Tekst i foto: Biljana Nenković

razvojnifv.png

RAZNO

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime