Biljke mogu da pomognu u procesu uspostavljanja ravnoteže u celokupnom ljudskom organizmu, i tako umanje učinak stresnih situacija, koje neretko dovode do određenih disbalansa. Nazvane su – adaptogene, a reč je o biljkama koje pozitivno utiču na stanje organizma. Hristina Milošević, magistar farmacije, objasnila je koje su to biljke, i kako zapravo deluju.
„Adaptogene biljke su nešto za šta se od skoro zna, ali zna se. Adaptogene biljke su generalno najpoznatije medicinske biljke koje pomažu našem organizmu da se prilagodi svakodnevnim nekim situacijama, stresu na primer, i pomažu našem organizmu da dođe u jedno stanje ravnoteže, odnosno stanje homeostaze, kako mi to stručno kažemo. Generalno, sam taj termin – adaptogen, uveo je jedan ruski naučnik koji je ispitivao biljku ženšen. On je izolovao materiju koja u ljudskom organizmu ima dvostruko dejstvo, odnosno ta materija može kod jedne osobe da snizi nivo glukoze, ukoliko osoba ima povišen nivo glukoze, odnosno šećera, a kod neke druge osobe može da podigne nivo šećera ukoliko osoba ima nizak nivo šećera. Znači, jedna te ista biljka, a može delovati na različite načine“, istakla je Hristina Milošević.
Takve biljke se prilagode stanju u organizmu određenog čoveka i obezbeđuju balans.
„Ja volim da kažem da one deluju bukvalno poput dži-pi-esa – traže problem u našem organizmu, nađu problem – i rešavaju, odnosno dovode nas do tog prirodnog balansa“, istakla je Miloševićeva.
Zelena špargla je jedna od adaptogenih biljaka, dok bela špargla nema ta svojstva.
„Generalno, period kada je špargla najaktivnija, najsvežija i kada ima najveći procenat tih lekovitih svojstava u sebi je neki period ranog proleća, odnosno period april – maj. Tada ima najviše lekovitih svojstava i tada je najbolje šparglu upotrebljavati u svežem obliku“, rekla je Hristina, i dodala da se kao sveža može koristiti kao salata, ali da se može i kuvati.
Ipak, postoji neko ko šparglu ne sme da jede i to je veoma važno da se naglasi: „Mi uglavnom biljke povezujemo sa apsolutno bezbednim namirnicama, međutim šparglu ne smeju da koriste osobe koje imaju giht ili kamen u bubregu.“.
Pasji trn je takođe adaptogena biljka. Nju možemo pronaći na našem podneblju, a ima više namena. Pasji trn možemo koristiti u različitim oblicima.
Pasji trn dobro pokazuje sva svojstva adaptogenih biljaka, odnosno: usporava starenje, smanjuje stres, sprečava iscrpljenost organizma, pa i vraća organizam u ravnotežu, zato Hristina kaže: „On je nekako najidealniji kada pričamo o adaptogenim biljkama sa naših prostora, zbog toga što se npr. ulje može koristiti oralno, odnosno može da se pije, zatim se može nanositi na kožu jer podstiče epitelizaciju ćelija. Ukoliko dođe do neke povrede ulje pasjeg trna će mnogo brže omogućiti zarastanje te rane, omogućiće da koža se lakše zaceli i da se to sve mnogo brže sanira, nego sa klasičnim nekim uljima“.
Pasji trn ipak ne bi trebalo da koriste osobe koje imaju problema sa pankreasom, problem sa želucem, a posebno oni koji imaju čir na želucu, baš kao i oni koji imaju problem sa heliko bakterom.
Sladić je dostupan u vidu praha, suvi kao čaj, koren, i u obliku ulja.
„Sladić poseduje i antibakterijsko i antivirusno delovanje, ima antiinflamatorno delovanje, odnosno kada se unese u organizam on deluje protivupalno i to je čitav jedan spektar pozivitnih jedinjenja koja poseduje“, objasnila je Hristina Milošević.
Dodala je da je sladić odličan izvor vitamina i minerala, da ima dosta natrijuma, kalijuma, fosfora, gvožđa, magnezijuma, cinka, bakra, i da oporavlja ceo organizam.
„Svako može da koristi sladić, međutim kod osoba koje imaju hipertenziju, koje imaju problema sa kamenom u bubregu, zatim kod osoba koje imaju problema sa bubrezima, ne bi trebalo da se koristi sladić zbog toga što on povećava, zadržava tečnost i natrijum u organizmu, a samim tim osoba koja ima visok krvni pritisak upotrebom sladića može taj krvni pritisak i to stanje samo pogoršati“, upozorila je Hristina.
„Trudnicama je takođe zabranjen i trebalo bi voditi računa kod osoba koje koriste određene lekove“, dodala je.
Podsećamo da, iako biljke mogu mnogo, pre upotrebe ipak treba konsultovati stručnjaka, kako bi se sprečila neželjena dejstva.
Izvor: RTS
Foto: Pixabay