Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ NEKE NOVE RAKIJE

NEKE NOVE RAKIJE

522

Šljivovica glavna, ali ne i jedina

Šljivovica je najcenjenija rakija u Srbiji, s njom se dočekuju gosti, uz nju se i peva i tuguje. Zato skoro da ne postoji seosko domaćinstvo koje je odvajkada ne ostavlja za specijalne prilike. Nezaobilazni je „začin“ svakog srpskog slavlja. Peče se u kazanima, a odležava u buradima i zato je vrlo cenjena u svetu.

Međutim, poslednjih godina primetno je da su pojedine destilerije otišle korak dalje te da, pored standardnih ukusa, prave i one koji nisu svojstvene za naše područje. Sada možemo da probamo i rakije od šargarepe, banana, kivija, ananasa, ali i od kupusa, aronije, mušmula, grejpa i nane.

Rakija od mandarine

Jedan od pionira u proizvodnji egzotičnih rakija je destilerija „Deda Vasina rakija“ u Leskovcu, a pored standardnih, u ponudi imaju i rakiju od mandarina. Interesantan je i podatak da ona odležava u barik buradima i, sem autentičnog ukusa južnog voća, poprima i finu aromu drveta u kojem je starila.

Rakija od kupusa

Rakija od kupusa, takozvana “kupusara” je nesvakidašnja i jedinstvena rakija koja dolazi iz okoline Čačka, iz kazana Stanimira Minića, koji proizvodi preko 30 vrsta voćnih rakija. Višestruki je šampion kvaliteta i devet puta zaredom je pobedio sam sebe, a želja mu je da podstakne mlade da se bave proizvodnjom ovog nacionalnog pića.

Rakija od šargarepe

Destilerija „Akov“ pravi rakiju od šargarepe, a priča je nastala u Kraljevu. Reč je o porodičnoj destileriji, gde je vlasnik ljubav prema proizvodnji rakije nasledio od oca. Njegov otac je u posebnim prilikama želeo da popije čašicu fine rakije. Tada je krenuo da se bavi proučavanjem tehnologije i procesa proizvodnje. Tako je počelo stvaranje rakije među rakijama. I to na plodnoj zemlji Raške. Njihova rakija od šargarepe je drugačija od svih ostalih rakija. Namenjena je osobama koje prkose tradiciji, kristalno je bistra, u ukusu i mirisu oseti se blaga aroma mlade šargarepe. I zato ostavlja poseban utisak u svim čulima.

Rakija od mušmule

Još jedan proizvođač se odvažio da ponudi nešto nesvakidašnje. Reč je o Poljoprivrednom gazdinstvu Milenković, koje niz godina proizvodi egzotične rakije i likere. Ljubitelji rakijskih festivala kod njih rado kupuju neobične rakije, koje su i pobrale brojne nagrade. Prepoznatljivi su po rakiji od mušmula, specifičnoj po zanosnom mirisu i ukusu. Ova rakija spada u limitirane serije ove destilerije, jer se godišnje proizvede tek nekoliko litara. Interesantno je da nakon prepeka stari u hrastovim buradima, gde dobija specifičnu mrku boju, koja upravo podseća na mušmulu.

Rakija od ananasa

Destilerija „Akademska rakija“ iz Futoga u proizvodnom programu ima i rakiju od ananasa. Reč je o jedinstvenom piću, koje nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Pravljena je na isti način kao i ostale srpske rakije, a u proizvodnji ovog pića koriste isključivo ananas koji blendiraju i prave čistu voćnu kašu, uz prethodno očišćene sve delove voća koji se inače ne koriste u ljudskoj ishrani, spoljašnju opnu i “krunicu”. „Akademski ananas“ je karakterističan po osvežavajućem mirisu citrusa i ukusu koji vas može zavarati da ima manje alkohola nego u stvarnosti. Zbog toga je omiljen među pripadnicama nežnijeg pola.

Piše: Ljiljana Milovanović