Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ НЕКЕ НОВЕ РАКИЈЕ

НЕКЕ НОВЕ РАКИЈЕ

382

Шљивовица главна, али не и једина

Шљивовица је најцењенија ракија у Србији, с њом се дочекују гости, уз њу се и пева и тугује. Зато скоро да не постоји сеоско домаћинство које је одвајкада не оставља за специјалне прилике. Незаобилазни је „зачин“ сваког српског славља. Пече се у казанима, а одлежава у бурадима и зато је врло цењена у свету.

Међутим, последњих година приметно је да су поједине дестилерије отишле корак даље те да, поред стандардних укуса, праве и оне који нису својствене за наше подручје. Сада можемо да пробамо и ракије од шаргарепе, банана, кивија, ананаса, али и од купуса, ароније, мушмула, грејпа и нане.

Ракија од мандарине

Један од пионира у производњи егзотичних ракија је дестилерија „Деда Васина ракија“ у Лесковцу, а поред стандардних, у понуди имају и ракију од мандарина. Интересантан је и податак да она одлежава у барик бурадима и, сем аутентичног укуса јужног воћа, поприма и фину арому дрвета у којем је старила.

Ракија од купуса

Ракија од купуса, такозвана “купусара” је несвакидашња и јединствена ракија која долази из околине Чачка, из казана Станимира Минића, који производи преко 30 врста воћних ракија. Вишеструки је шампион квалитета и девет пута заредом је победио сам себе, а жеља му је да подстакне младе да се баве производњом овог националног пића.

Ракија од шаргарепе

Дестилерија „Аков“ прави ракију од шаргарепе, а прича је настала у Краљеву. Реч је о породичној дестилерији, где је власник љубав према производњи ракије наследио од оца. Његов отац је у посебним приликама желео да попије чашицу фине ракије. Тада је кренуо да се бави проучавањем технологије и процеса производње. Тако је почело стварање ракије међу ракијама. И то на плодној земљи Рашке. Њихова ракија од шаргарепе је другачија од свих осталих ракија. Намењена је особама које пркосе традицији, кристално је бистра, у укусу и мирису осети се блага арома младе шаргарепе. И зато оставља посебан утисак у свим чулима.

Ракија од мушмуле

Још један произвођач се одважио да понуди нешто несвакидашње. Реч је о Пољопривредном газдинству Миленковић, које низ година производи егзотичне ракије и ликере. Љубитељи ракијских фестивала код њих радо купују необичне ракије, које су и побрале бројне награде. Препознатљиви су по ракији од мушмула, специфичној по заносном мирису и укусу. Ова ракија спада у лимитиране серије ове дестилерије, јер се годишње произведе тек неколико литара. Интересантно је да након препека стари у храстовим бурадима, где добија специфичну мрку боју, која управо подсећа на мушмулу.

Ракија од ананаса

Дестилерија „Академска ракија“ из Футога у производном програму има и ракију од ананаса. Реч је о јединственом пићу, које никога не оставља равнодушним. Прављена је на исти начин као и остале српске ракије, а у производњи овог пића користе искључиво ананас који блендирају и праве чисту воћну кашу, уз претходно очишћене све делове воћа који се иначе не користе у људској исхрани, спољашњу опну и “круницу”. „Академски ананас“ је карактеристичан по освежавајућем мирису цитруса и укусу који вас може заварати да има мање алкохола него у стварности. Због тога је омиљен међу припадницама нежнијег пола.

Пише: Љиљана Миловановић