Nema brazde bez ralice i zaprege

Nema brazde bez zaprege i ralice, kažu u planinskim vrletima jugozapadne Srbije, gde su i ovog proleća mnoge parcele uzorane onako kako se to vekovima unazad radilo. U selima je sve manje žitelja, pa vlasnici zaprega koje vuku volovi ili konji kažu da je sve manje i posla.

– Danas oremo uglavnom za vrtove, u kojima meštani gaje krompir i drugo povrće za svoje potrebe. To su parcele do najviše 10-15 ari. Na ognjištima su ostali uglavnom stari, koji se i pored tereta godina ne odriču lako navika, a oremo i onima koji vikendom iz grada dođu u zavičaj. Kažu, najslađe im je povrće koje su sami odgajili, a rad u povrtnjaku ih rekeira i odmara – kaže za „Dobro jutro“ rabadžija Vidoje Mandić iz Draglice na Murtenici.

Dosta imanja je na strmini zbog čega je rad sa poljoprivrednom mehanizacijom gotovo neizvodljiv, a meštani kada žele da u par reči opišu svoju muku u šali kažu da na njihovim imanjima i „koze pasu pod ručnom“. Rabadžije i zaprega su tu i kada treba u njivu i livadu isterati stajnjak, privući tek pokošeno seno ili pripremiti ogrev, a zimi očistiti sneg sa puta.

Tekst i foto: Željko Dulanović

razvojnifv.png

RAZNO

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno