Насловна РАЗНО Nema odraslih jedinki žitnog pivca na pšenici i ječmu

Nema odraslih jedinki žitnog pivca na pšenici i ječmu

340

U Pčinjskom okrugu usevi pšenice i ječma se, u zavisnosti od lokaliteta, sortimenta i vremena setve, nalaze u različitim fazama razvoja ploda i sazrevanja.

Vizuelnim pregledom useva nije uočeno prisustvo odraslih jedinki žitnog pivca. Štetočina je uglavnom prisutna na obodima parcela, dok joj se brojnosti smanjuju ka njihovom središnjem delu. Odrasle jedinke žitnog pivca nanose najveće štete usevima žita u vreme mlečne i voštane zrelosti. U tim fazama intenzivno se hrane zrnima, a da bi završili dopunsku ishranu potrebno im je 9 do 10 klasova žita.

– Proizvođačima se preporučuje obilazak parcela u najtoplijem delu dana kada je aktivnost žitnog pivca najveća. Ukoliko se registruje od 3 do 5 odraslih jedinki po metru kvadratnom preporučuje se primena hemijskih mera zaštite – poručuje Nada Lazović Đoković, savetodavac za ratarstvo u vranjskoj PSSS.

U našoj zemlji, prema njenim rečima, nema registrovanih insekticida za suzbijanje žitnog pivca, ali se zaštita može sprovesti nekim od insekticida: cipermetrin u količini od 0,24 L/ha, karenca iznosi 10 dana.

– Prilikom izbora insekticida obavezno se mora voditi računa o karenci primenjenih preparata – upozorava Lazović Đoković.

Tekst i foto: Gordana Nastić