Насловна АРХИВА Nema više „biljnog sira“ i „mleka od soje“

Nema više „biljnog sira“ i „mleka od soje“

483
Foto: Pixabay

Evropski sud pravde je sredinom juna doneo presudu kojom je zabranio da se proizvodi biljnog porekla prodaju pod imenom „mleko“, „maslac“ ili „sir“.
U presudi se navodi da se nazivi „mleko“, „maslac“, „krem sir“ i „jogurt“ mogu upotrebljavati samo za reklamiranje proizvoda koji su dobijeni od životinjskog mleka, osim u slučaju izričito predviđenih izuzetaka, što nije slučaj sa sojom ili tofuom.
Izrečena zabrana važi i u slučajevima kada su ovi nazivi dopunjeni pojašnjavajućim ili opisnim dodacima koji upućuju na biljno poreklo proizvoda, kao što su „biljni sir“, „veggie cheese“, „cream“.

Ovakva presuda doneta je u procesu koji je pokrenulo jedno nemačko udruženje za borbu protiv nepoštenog tržišnog nadmetanja protiv kompanije „TofuTown“, koja proizvodi i distribuira vegetarijansku i vegansku hranu, pod nazivom „soyatoo“, „biljni sir“ i slično.

Sud u nemačkom gradu Trir, pred kojim je slučaj pokrenut, zatražio je mišljenje Evropskog suda pravde.

O „Dunav Soji“

Udruženje „Dunav Soja“ ima više od 270 članova iz dvadeset evropskih zemalja, među kojima su vodeći proizvođači i prerađivači soje, trgovci, proizvođači stočne hrane, ali i predstavnici prehrambene industrije – proizvođači mesa, mleka i jaja, kao i drugi koji koriste soju, trgovinski lanci i druge značajne institucije i organizacije za zaštitu životne sredine koje podržavaju održive sisteme u proizvodnji soje bez GMO, kontrolisanog porekla. Članovi udruženja važni su učesnici tržišnog lanca vrednosti u proizvodnji visokokvalitetne hrane bez GMO evropskog porekla.

Prvo „Dunav Soja“ mleko bez GMO

Na Danu polja soje održanom u Lugovu 15. juna, proizvođačima je predstavljen put soje od njive do prvog sertifikovanog domaćeg „Dunav Soja“ mleka proizvedenog bez GMO na farmi muznih krava kompanije „Agri Business Partner“ iz Sombora.
Ovaj Dan polja okupio je više od 200 najvećih proizvođača soje iz zemlje i regiona. Prisustvovali su i predstavnici domaćih prerađivačkih kapaciteta, Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, kontrolnih kuća i izvoznika, kojima je prikazan najbolji sortiment soje, nove specijalizovane mašine za mehaničko suzbijanje korova, kombinacije primene sredstava za zaštitu bilja i primena folijarnih đubriva u proizvodnji soje.

– Na Danu polja predstavljen je proces kojim je domaćin kompanija „Agri Business Partner“ prešla put od stočne hrane bez GMO za životinje do prvog sertifikovanog „Dunav Soja“ mleka u regionu. Prvi put u Srbiji, „Dunav Soja“ oznakom potrošači imaju mogućnost da se informišu o hranjenju životinja stočnom hranom bez GMO, dobijenom od domaće, nemodifikovane soje – rekla je Marija Kalenić, direktorka regionalnog „Dunav Soja“ centra.

Foto: Pixabay

Ona je dodala da je soja značajan protein, a Srbija jedina zemlja u Evropi koja je proizvodi u dovoljnim količinama za domaću industriju. Za razliku od nas, evropske zemlje uvoze više od 85 odsto GM stočnu hranu iz prekookeanskih zemalja, čime hrane svoju stoku. Potrošači „Dunav Soja“ oznakom dobijaju mogućnost izbora da sebi i svojoj porodici obezbede zdravu, sertifikovanu, domaću hranu dobijenu od soje koja ne sadrži GMO. Od 2016. godine na tržištu su prisutni meso, jaja, a od sada i mleko bez GMO.

– Tokom dugogodišnje proizvodnje soje, ustanovljena je njena stabilnost kao uljarice. Urađena je sertifikacija zrna prema „Dunav Soja“ standardu, koji nam je omogućio tokom godina da izvozimo zrno soje na tržište EU. Međutim, odlučili smo da krenemo putem stvaranja dodate vrednosti našem proizvodu, sa više od 2.000 krava muzara, što se u prvim godinama pokazalo kao veoma isplativo – objasnio je Branko Jevremov, direktor kompanije „Agri Business Partner“.

Kuvano ili sveže povrće

Neko povrće kuvanjem zadržava najveći procenat hranljivih vrednosti, dok je neko najbolje jesti sveže.
Špargla – pripremanjem na pari, povećavaju joj se hranljive vrednosti, a i njen potencijal u borbi protiv raka.
Rotkvica – tokom kuvanja izgubi 25 odsto folata. Najbolje je da se konzumira u svežem stanju, jer se tako ove materije sačuvaju, a one utiču na pravilan rad mozga.
Brokoli – njegovim zagrevanjem uništava se tioglukozidaza. Ovaj enzim je neophodan organizmu, jer pomaže u čišćenju jetre od kancerogenih elemenata.
Pečurke – kada se izlože toploti (kuvanje, pečenje u rerni, prženje u tiganju ili na roštilju), zadržavaju mnogo više kalijuma. On ima veoma važnu ulogu u jačanju mišića, kao i održavanju njihove mase.
Crni luk – konzumacijom sirovog luka sačuva se više alicina u njemu, nutrijenta koji pomaže u borbi protiv mikroorganizama, a koji se razlaže kuvanjem.
Crvena paprika – kada se peče, prži, kuva ili bari na temperaturama iznad 100 Celzijusovih stepeni, gubi se izvor vitamina C.
Spanać – ako se konzumira skuvan, usvaja se više kalcijuma, gvožđa i magnezijuma.
Paradajz – konzumacijom skuvanog paradajza organizam apsorbuje više likopena, pigmenta koji pomaže u borbi protiv raka.

On je dodao da svi potrošači koji budu izabrali mleko ovog geografskog porekla, mogu da budu sigurni da je ono dobijeno poštovanjem principa sledljivosti i kvaliteta prema „Dunav Soja“ standardu, bez GMO.

Na Danu polja prisutnima se obratio i mr Vuk Radojević, pokrajinski sekretar za poljoprivredu, koji je naglasio da je Međunarodno udruženje „Dunav Soja“ koje se zalaže za bezbednost i visok kvalitet proizvoda, podržano od strane Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine još od 2013, kada je potpisalo „Dunav Soja“ deklaraciju zajedno sa 16 drugih nadležnih ministarstava iz evropskih zemalja dunavskog regiona. Ovim je Vojvodina, u kojoj se najviše proizvodi soja, postala evropska prestonica soje, sa 230.000 hektara.

Radojević je istakao da je zahvaljujući radu svih subjekata na promociji „Dunav Soje“ i soje kao veoma važne uljarice, znatno povećan njen izvoz, kao i njenih proizvoda, čija vrednost je u prošloj godini premašila 80 miliona dolara. Prvo „Dunav Soja“ mleko koje se predstavlja svim potrošačima u zemlji, dokaz je da će i u budućnosti ovo biti osnova podrške Sekretarijata za poljoprivredu proizvođačima koji su prepoznali da se samo proizvodima koji imaju višu dodatu vrednost, kao što je danas mleko i ranije sertifikovana jaja i meso, može ostvariti profit i da se njihovim kvalitetom i sledljivošću može zauzeti dobra pozicija na zahtevnom tržištu EU.
„Dunav Soja“ sertifikat je šansa za razvoj poljoprivrede, jer sada po prvi put proizvođači mesa, jaja, mleka i drugi, koji u proizvodnji koriste soju bez GMO, u Srbiji mogu da označe kvalitet proizvoda i valorizuju njegovu vrednost.

M. Volčević

Dobro jutro broj 544 – Avgust 2017.