(NE)moć malih proizvođača mleka

Farmeri u Holandiji raspolažu sa obradivim zamljištem, kao naši poljoprivrednici u Vojvodini, a u agrarnom izvozu stiču oko 93 milijarde dolara, što je čak 15 puta više nego čitava Srbija. U agrarnom izvozu nalaze se na drugom mestu u svetu, odmah iza SAD. Svoje prednosti ne zasnivaju na kvalitetnom zemljištu kao što je kod nas, već na dobroj organizovanosti i stabilnosti proizvodnje, prerade i prometa.

Muža krava je robotizovana

Prema tvrdnjama holandskih eksperata, sve je počelo pre oko 100 godina. Tada su mali farmeri zaključili da im je neophodno udruživanje, jer samostalnim nastupom na tržištu ne mogu mnogo učiniti. Osnovali su savoje asocijacije -kooperative, koje sada okupljaju više desetine hiljada malih proizvođača, na čijem čeli su iskusni menadžeri. Potom su izgradili zajedničke hladnjače, silose i druge oblike skladištenja u koje unose svoje proizvode, uz savesnu procenu količina, kvaliteta i cena. Svaki farmer ima mogućnost da odluči o momentu prodaje svog dela proizvoda po aktuelnim tržipnim cenama, uz odbitak troškova lagerovanja.

  Uzimanje uzoraka na farmi

Ključna odluka proizvođača mleka je nastala nakon saradnje sa naukom. Od nje su zatražili da im odredi recepturu za proizvodnju sira vrhunskog kvaliteta, koji može cenovno da konkuriše na vrlo zahtevnom i izbirljivom svetskom tržištu. Od tog momenta tačno se znalo kakvog kvaliteta mora biti mleko, od kojih rasa krava, kakvu vrstu hrane one moraju da koriste i sa kakvog zemljišta, uz što manju upotrebu hemijskog đubriva i sredstva za zaštitu biljaka. Da bi se to ostvarilo uspostavili su svoju savetodavnu službu, koja bar dva puta nedeljno obilazi farme, dajući savete stočarima i kontrolišući svaki detalj u proizvodnji mleka. Uspostavljena je vrlo stroga disciplina farmera, koji moraju da se pridržavaju propisanih pravila ponašanja. Iskakanje iz odgovarajuće procedure podrazumeva drastične kazne, čak isključenje iz kooperative.

Presudan faktor u organizovanosti kooperativa čini zajednička laboratorija „Qlip“, za ispitivanje kvaliteta mleka. Mlekare dva puta nedeljno šalju svoje cisterne koje, pod šifrom, preuzimaju mleko sa farmi iz laktofriza. U epruvete se uzimaju uzorci mleka za celu farmu. A i od svake krave radi uvida u njihovo zdravstveno stanje, mogućnosti proizvodnje i kvaliteta mleka koje daju. Čitav proces ispitivanja mleko u laboratoriji je pod šifrom, robotizovan i kompjuterizovan, što omogućuje tačan uvid u kvalitet i količine ispitanog mleka. O rezultatima analize laboratorija istovremeno obaveštava centralu kooperative, a mlekare o tome koliko kojem farmeru treba da plati isporučeno mleko. Na taj način stočari imaju dugoročnu stabilnost proizvodnje i primerenu zaradu.

Tekst: B. Krstin

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18