Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ Немојте их бацати: Направите природна ђубрива од отпадака из кухиње

Немојте их бацати: Направите природна ђубрива од отпадака из кухиње

346

Током новогодишњих и божићних празника, трудимо се да трпеза буде што богатија и шаренија – у кухињи се спремају разни месни специјалитети, салате, слани ролати, ситни колачи, торте и друге слане и слатке ђаконије. Након припреме веће количине хране остају и веће количине отпадака које ћемо бацити у канту за ђубре. А да ли сте знали да ови отпаци из кухиње могу бити одлично, а притом бесплатно ђубриво за ваше биљке? Немојте их бацати!

Од отпадака за тили час можете направити хранљива органска ђубрива, од којих ће ваше биљке расти брже и бити отпорније на климатске прилике, али и на нападе болести и штеточина.

Кора шаргарепе

Шаргарепа је један од главних састојака различитих врста супа и чорби, многи је користе за припрему смутија, најчешће у комбинацији с јабуком и бресквом, као и за припрему торте сочних корица с ренданом шаргарепом, зачинима и хрскавим орасима прекривене слатким филом од крем сира. Пре него што кренемо са сечењем или рендањем шаргарепе, огулимо је. У кори коју бацамо сконцентрисане су велике количине хранљивих материја које су неопходне нашим биљкама за правилан раст и развој. 

У кори шаргарепе налази се већа концентрација калијума, бакар и манган који игра главну улогу у усвајању азота, доприноси развоју тучка код биљака и активира фотосинтезу, а јача и отпорност биљака на патогене који нападају коренов систем. Уколико код гајених биљака уочите хлорозе жутозелене нијансе између нерава, на површини листа, постоји велика шанса да им фали управо овај микроелемент.

Бакар је саставни део хлорофила, непосредно утиче на процесе фотосинтезе, синтезе протеина и промет угљених хидрата. Делује на брже сазревање плодова и доприноси њиховом бољем квалитету. Уколико уочите убрзано опадање цветова и цветних грана код својих биљака, можда им недостаје баш овај микроелемент.

Калијум је један од три примарна макронутријента – позитивно утиче на усвајање воде и других хранљивих материја из земљишта, доприноси отпорности биљака на полегање и ниске температуре током хладнијих делова године, омогућава процес фотосинтезе и правилан раст вегетативних органа. Утиче на пигментацију плодова, а на његов недостатак нарочито су осетљиви краставац, диња и лубеница.

Припрема ђубрива од коре шаргарепе је брза и једноставна. Коре шаргарепе убаците у посуду с хладном водом и оставите да одстоје један дан. Сутрадан кору избаците, а добијеном водом, у којој су остали сви нутријенти, заливајте своје биљке.

Кора банане

Бројне врсте воћних колача и торти као главни састојак имају управо банане. Ово укусно, тропско воће добро је познато по високој концентрацији калијума који има важну улогу у љуском организму – смањује ризик од можданог удара и повишеног крвног притиска, ублажава последице стреса и анксиозност, одржава баланс воде и нужан је за нормално функционисање метаболизма. Међутим, калијум није битан само за здравље људи, он је важан за правилан раст и развој биљака.

Кора од банане, коју сте до сада сигурно бацали у канту за отпатке, може бити одлично органско ђубриво за ваше биљке. Поред макронутријента калијума, кора банане у себи садржи и друге минерале: фосфор, који доприноси добром укорењавању биљака и јачању њиховог кореновог система, игра важну улогу у процесу оплодње код биљака а утиче и на њихово цветање, калцијум, који биљке чини јачим и утиче на оптималну чврстоћу плодова, као и магнезијум, који подстиче фотосинтезу, те је нарочито битан за собне биљке којима није обезбеђена довољна количина светлости.

Када је реч о примени коре од банане у исхрани биљака, важно је напоменути да се ништа не баца. За почетак кором од банане можете пребрисати лишће собног биља – на тај начин ћете их очистити од прашине и прљавштине, а они ће засијати пуним сјајем и добити жељену пуноћу. Када сте то урадили коре од банане ситно исеците и ставите их у посуду са хладном водом (да вода прекрије коре) – на кору од једне веће банане иде 1 литар воде. Оставите их 72 сата, уз повремено мешање сваки дан. Трећег дана процедите прихрану. Приметићете да је вода добила кафену боју – она је пуна минерала из коре банане. Можете заливати своје биљке овом прихраном једном седмично. И процеђене комадиће банане можете да искористите. Разбацајте их по башти, када се разграде нахраниће земљу неопходним нутријентима.

Љуска од црног лука

Ретко који гурманлук се може замислити без употребе црног лука, а његова љуска остаје неискоришћена, иако обилује калијумом, магнезијумом, цинком, калцијумом, натријумом и фосфором. Захваљујући оваквом богатству минерала од љуске црног лука се може припремити течно ђубриво које поспешује раст и развој биљака, а утиче и на њихово цветање.

Ђубриво се припрема врло лако: шаку љуски црног лука ставите у теглу у коју сте претходно ставили 1 литар воде и пустите да остоји један цео дан, а теглу поклопите. Процеђену воду, која је сада променила боју јер је из луковине извукла корисне нутријенте, искористите за заливање биљака. Биљке природним ђубривом од љуски црног лука заливајте једном недељно.

Вода у којој се кувало поврће

Након што сте обарили поврће за руску салату или за неко друго јело, воду немојте просипати. Вода у којој сте барили поврће садржи минерале као што су калцијум и фосфор, а који поспешују развој ваших собних и вртних биљака. Минерали остају у води током кувања поврћа. Али опрез: можете је употребити само ако у њу нисте додавали со, шећер или уље. Воду искористите чим се охлади како бисте спречили развој бактерија.

Љуске од јаја

Било да спремате слане или слатке специјалитете, јаја ће сигурно бити један од њихових главих састојака. Али шта са толиким љускама?

Љуске од јаја имају висок садржај калцијума који је врло користан за биљке. Он стимулише раст коренових длачица, као и раст читавог кореновог система, доприноси нормалном развоју листова и повећава отпорност биљака на проузроковаче значајних економских болести. Како је калцијум у биљкама слабо покретљив, потребно је њихово снабдевање овим минералом током целе вегетације. Поред калцијума, љуске јаја садрже и магнезијум и фосфор. Природно ђубриво од љуски јаја највише погодује паприци и парадајзу, када говоримо о повртарским културама.

Од љуски јаја можете направити течну прихрану на два начина. Први начин је да љуске од 3 јајета потопите у суд у који сте претходно сипали 1 литар воде. Суд оставите на собној температури 4 дана, уз повремено мешање. Како се не би ширили непријатни мириси, суд поклопите. Након 4 дана процедите течност и њоме залијте биљке. Растор ће их нахранити неопходним нутријентима и ублажиће ефекте стреса код биљака.

Други начин је да направите чај од љуски јајета. Десет љуски јаја добро оперите, просушите и измрвите оклагијом. Измрвљене љуске прокувајте у 1 литри воде. Када вода прокува, искључите ватру, склоните чај са рингле а љуске оставите још један цео дан у води и тек сутрадан процедите течност. Чајем од љуски јаја биљке можете заливати једном недељно.

Соц од кафе

Кафа је, засигурно, омиљени топли напитак многих. Соц или талог који остаје на дну шоље бива неискоришћен и баца се, а он је одличан пријатељ биљака, нарочито руже и хортензије и осталих врста које воле киселије земљиште. Наиме, соц од кафе повећава киселост тла, али и подстиче раст биљака јер садржи калијум, магнезију и азот.

Направите течну прихрану за своје биљке тако што ћете у 20 литара воде сипати соц из две шољице кафе и оставити течност да преноћи. Сутрадан овим раствором можете залити и нахранити своје биљке.

Тања Пролић