Neradovački đaci sa učiteljicom Lidijom spasili jastreba

Kada je Lidija Novković učiteljica u Osnovnoj školi u selu Donji Neradovac kod Vranja, povela đake iz odeljenja 3/5 i 4/5 da održe čas fizičkog u školskom dvorištu, nije mogla ni naslutiti da će među njih sa neba sleteti povređeni jastreb. Ležao je bespomoćno na zemlji raširenih krila, a deca su bez imalo straha odmah prišla ovoj predivnoj ptici pokušavajući da shvate šta je ovog gracioznog letača prizemljilo. Nije im dugo trebalo da konstatuju da joj je potrebna stručna pomoć. Znali su da ne mogu sami da je zbrinu pa su sa učiteljicom zatražili pomoć od stručnjaka iz obližnjeg Zoovrta “Mišić”. Bili su presrećni kada su stručnjaci stigli i povređenog jastreba poneli sa sobom, kako bi mu ukazali adekvatnu pomoć.

Nakon nekolio dana jastreb, koji je bio otrovan, je izlečen i pušten na slobodu.

– Iz ove nesvakidašnje situacije naši učenici mogli su mnogo da nauče, a pogotovo koliko je važna briga ljudi za očuvanje prirode i njenih stanovnika u vremenu kada priroda sve češće strada zbog loših postupaka čoveka – ističe učiteljica Novković, podvlačeći da je ova priča još jedan dokaz da su mali ljudi sposobni za velika dela, posebno kada su vođeni plemenitošću i ljubavlju prema prirodi.

Tekst: Gordana Nastić

Foto: Gordana Nastić i Lidija Novaković

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18