Насловна АРХИВА Neuništiva pirevina: Lekar leči, pirak izleči

Neuništiva pirevina: Lekar leči, pirak izleči

7866

Po narodnoj izreci „lekar leči, pirak izleči“ znamo da je pirevina poznata kao lekovita biljka i da se koristi od davnina. O tome svedoči i Hilandarski medicinski kodeks iz 16. veka, u kojem se, između ostalog, navodi da je najrasprostranjenija lekovita biljka trava pir, pirevina.

Pirevina svuda raste, a lekovita svojstva su joj u korenu i rizomu. Posebno je bio i ostao cenjen čaj spravljan za sve bolesti, kao i  sok protiv bolova.

Leči bolesti bubrega, prostate, hemoroide…

Žilavi korov (Agropyrum repens), poznat i kao pirika, pirovina, pasja pšenica, puzava pirika i zubača, iako se od nje razlikuje, lako  se razmnožava, a čupanjem se podstiče rast.  Zaposeda njive,  bašte, vinograde, voćnjake, vlažne livade. Vredni domaćini je besomučno  uništavaju  ne sluteći koliko je lekovit koren pirevine. A, baš iz tog korena tradicionalna medicina crpi najlekovitije materije.

Sadrži mineralne i soli jabučne kiseline, karotin, belančevine, ugljovodonike, askorbinsku kiselinu, saponine, etarsko ulje, kalijum, kalcijum, sve što pogoduje detoksikaciji krvi i jačanju nervnog sistema. U rizomu i korenu nalazi se polisaharid iz reda triticina od koga se hidrolizom dobija fruktoza. Koristi se za lečenje reume i gihta, malokrvnosti, bolesti žuči i pluća, upale sluzokože želuca i creva.

Pirevina je izuzetno delotvorna i protiv kožnih oboljenja, bolesti bubrega, jetre, slezine. U lečenju depresije zapaženo je da ima blago umirujuće dejstvo, a pomaže i u otklanjanju stresa, nervoze, nesanice… Koristi se  u slučaju upale bubrega i olakšava tegobe kod uvećane prostate i hemoroida. Sastavni je deo čajnih mešavina protiv artritisa i zatvora.

Rizom se vadi u kasnu jesen

Može da naraste od pola metra do 120 centimetara. Stabljika joj je uspravna, podseća na pšenicu, a na njoj su uski, dugački, grubi listovi. Cvetovi su grupisani u guste klasove dugačke desetak centimetara i mogu se videti tokom celog leta. Rizom, podzemno stablo, koje se koristi za lečenje najrazličitijih bolesti, dugačko je i savitljivo. Ima boju bele kafe, sladunjavo je i bez mirisa.

Ako deo rizoma ostane u zemlji,  iz njega brzo i lako kreću novi izdanci. Vadi se u kasnu jesen, pere hladnom vodom, čisti, suši i pakuje u jutane ili papirne vrećice.

Sok se cedi iz svežeg korena, odnosno podzemnog stabla. Prave se i čajevi i oblozi, a od ekstrakta dijetetski proizvodi, koji pomažu kod lakših oblika dijabetesa.

S pirevinom se ne sme prekoračiti preporučena doza, jer može doći do gubitka kalijuma iz organizma, kao i problema s radom bubrega.

Sok od svežeg rizoma

Sveže pripremljen sok od rizoma, podzemnog stabla pirevine, pije se svakodnevno tri do četiri  meseca. Preporučuje se pola rakijske čašice pola sata pre jela.

Čaj od pirevine

Priprema se tako što se supena kašika isitnjenog rizoma pirevine prelije s dva decilitra hladne vode, a zatim zagreva do ključanja. Kad provri, skloni se sa šporeta, poklopi i ostavi pola sata. Zatim se procedi i pije nezaslađen pre jela.

Tokom dana treba popiti tri šolje čaja pre jela.

Eliksir za jačanje krvi

Tri supine  kašike sitno iseckanog i u avanu dobro istucanog korena pirevine sipati u litar vode. Poklopiti i kuvati na umerenoj temperaturi dok se tečnost ne smanji na pola. Procediti i piti jedna šolju tri puta dnevno 40 dana.Narodni lekari tvrde da će krv nakon ovog perioda biti pročišćena, ako se potpuno poštuju pravila pripreme i konzumiranja.

S miloduhom – protiv artritisa

Pomešati 30 grama sitno iseckanog korena pirevine i 10 grama miloduha, pa četiri kašike mešavine preliti sa pola litra ključale vode i ostaviti da odstoji osam sati. Zatim procediti, a čaj piti  tri do četiri puta dnevno, dok  se ne oseti poboljšanje.

Mešavina za bolje varenje

Iz čajne mešavine od po 20 grama pirevine, slatkog korena, kamilice, morača i krušine,  odvojiti tri kašike i sipati u  četiri decilitra  ključale vode, poklopiti i ostaviti osam sati. Zatim procediti i piti polovinu ujutru, a ostatak uveče pre jela.

Čaj se, zbog krušine, ne preporučuje trudnicama, dojiljama i deci mlađoj od 12 godina.

Lek za kožne bolesti

Kašiku usitnjenog rizoma pirevine natapati jedan sat u šolji vrele vode. Procediti i piti deciliter čaja dva do tri puta dnevno mesec dana.

D. Radivojac

Dobro jutro broj 559 – Novembar 2018.