Neven se gaji i na plantažama

Neven se oduvek gajio zbog lepote cvetova i prijatnog mirisa, ali i da rastera insekte koji su ulazili u domove meštana. Tradicija je nastavljena, ali se  zbog lekovitosti gaji i na okućnicama i manjim plantažama.

Latice nevena sadrže etarska ulja, tanine, likopen, proteine,  ali i kalendulin, gorke supstance, te kalijum i sumpor. Koriste se u čajevima, oblozima, mastima i uljima. Sastavni su  deo preparata i krema za lečenje psorijaze i oštećenja na koži.

Za uzgoj nevena  pre svega u jesen je neophodno pripremiti zemljište. Obavezno je duboko oranje, zbog dugačkog, vretenastog korena. Tom prilikom  zaorava se stajsko đubrivo, a ako se ne može obezbediti, unosi se mineralno. Prihrana tokom vegetacije nije potrebna, sem zalivanja u sušnom periodu.

U proleće se zemljište  podrlja, poravna i tek tada zasniva plantaža. Neven se seje krajem marta žitnom sejalicom na međuredni razmak od pola metra i dubinu od  oko pet centimetrara. Pošto je seme sitno (1.000 semenki teži desetak grama), za jedan hektar utroši se 5 kilograma. Seme zadržava klijavost i do šest godina, pa se može koristiti i u narednim sezonama, s tim što se zbog opreznosti mora posejati više.

Kao jednogodišnja biljka dobro se uklapa u plodored, a na isto mesto se seje posle dve godine. Najbolji predusevi su pšenica, grašak i pasulj.

Neven brzo niče i za samo nekoliko dana posle setve formira redove. Ako je usev gust, proređuje se. Optimalan razmak između biljaka u redu je desetak centimetara.

Neophodno su bar dva kultiviranja  i čupanje trave (ako nisu korišćeni herbicidi) da se usev ne zakorovi.

Neven procveta mesec dana posle setve. Cvetovi se u početku beru svaka tri dana (kasnije svakodnevno) ručno po suncu, odnosno od 11 do 17 časova, u pletene korpe, a zatim se, zbog boje i lekovitosti, brzo suše krunični listići. Suši se u tankom sloju na rešetkastom podlozi, na promajnom i senovitom mestu, četiri-pet dana. Pakuje se u višeslojne papirne vreće i čuva na suvom mestu.

Krajem avgusta kad donji listovi počnu da žute, oberu se cvetovi, a biljke treba pokositi na 15 centimetara iznad zemlje i odneti s njive. Naredna berba je za dvadeset dana i ponavlja se do prvog mraza.

R. D. J.

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18