Neverovatno veliki broj požara u Svrljigu

U maloj sali SO Svrljig održan je sastanak predsednika mesnih zajednica sa predstavnicima Sektorom za vanredne situacije Niš i vatrogasno-spasilačkih jedinica iz Niša i Svrljiga. Glavna tema sastanka bila je prevencija od prolećnih požara, koji su postali učestali na teritoriji opštine Svrljig.

Ovog proleća, Svrljig se suočava sa izazovom većeg broja požara i zahvaćenih površina nego ikada pre, što predstavlja zabrinjavajuću statistiku ne samo za opštinu već i za celu Srbiju.

Predsednik opštine Svrljig, Miroslav Marković, izrazio je ozbiljnu zabrinutost i apelovao na sve žitelje da budu odgovorni u radu na poljoprivrednim površinama, da izbegavaju paljenje niskog rastinja, posebno na neobrađenim parcelama.

Predstavnici Sektor za vanredne situacije naglasili su da je Svrljig trenutno lider po negativnoj statistici u Srbiji po broju požara i zahvaćenoj površini. Apelovali su na sve građane da svaku sumnju ili potencijalni požar prijave vatrogasnoj stanici u Svrljigu kako bi se sprečili eventualni incidenti i nova žarišta požara.

Izvor: Svrljiške novine

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18