NI PEČENJE RAKIJE NIJE SAMO MUŠKI POSAO: Dana ruši zablude i oplemenjuje stari zanat

U zemlji Srbiji pečenje rakije se oduvek smatralo „muškim“ poslom. Znalo se, kad dođe šljiva, ko postavlja kazane, ko loži vatru i nadgleda, ko proba prvi otok. Da sve ne bi bilo baš tako, da se tradicija može narušiti, da žena podjednako dobro može raditi i taj deo neprikosnovenog muškog posla, saznali smo u Vrnjačkoj Banji.

Tekst i foto: Zorica Dragojević

Dana Trmčić, majka troje dece i baka petoro unučadi, peče rakiju. I to ne bilo kakvu, već, kako kažu, najbolju u Banji. Ona snabdeva najveće banjske hotele, kod nje na 3,5 km od centra grada, u naselju Lipova, dolaze gosti na čašicu, domaće vruće uštipke, lepinje s kajmakom i odličnu pršutu. Kod nje je po ceo dan gužva, i u kuhinji i za trpezom, a Dana je uvek raspoložena, nasmejana i spremna za rad. Zbog toga je, umesto nje, s nama pričao sin Đorđe, glasnogovornik ovog složnog domaćinstva.

– Destilerija „Dana“ je lokalni brend koji postoji već dvanaest godina. Specifični smo po tome što rakiju peče žena, moja majka Dana Trmčić. Ona je, želeći da sazna kako je najbolje peći rakiju, završila kurs na Poljoprivrednom fakultetu u Zemunu, nakon čega je pokrenula proizvodnju – priča Đorđe, ponosan na majku i uspeh koji je postigla. Danine rakije su isključivo od voća, i to od njihovog, neprskanog.

Rakije su od šljive, kruške viljamovke, dunje, kajsije, jabuke, loze. Šljive, kruške i jabuke su iz sopstvenih voćnjaka, dunje i kajsije kupljene ovde, u kraju. Najbolja dunja je iz Tavnika, a kajsija iz Kraljeva, vrhunska je. Osim domaćeg voća, Trmčići se drže i domaćeg recepta, iz svog kraja. Zbog toga im je rakija i najtraženija baš u Banji.

You need to be logged in to view the rest of the content. Molimo vas da se . Niste Pretplatnik? Pretplatite Se
razvojnifv.png

RAZNO

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno