Ni rod, ni kvalitet, a cena dobra – šta menjati u sprskom malinarstvu

Ove  godine jedino je cena bila dobra. Rod i kvalitet maline je podbacio. Situacija u otkupu je raznolika, a nisu zadovoljni ni malinari, ni otkupljivači.

– Ova godina je ekstremna, kao rezultat svih pređašnjih dešavanja. Klimatski uslovi su dodatno pogoršali sve što imamo u našim zasadima maline. Ove godine ćemo biti na daleko manjoj količini nego inače, i nije tu samo problem količina ubrane maline, već i njen kvalitet. Na malinu je uticalo i sunce, odnosno spektar njegovog zračenja što je dovelo do progorevanja lisne mase a s time i plodova, koji su dosta sitni. Krupnoća i organoleptičke osobine nisu ono na šta smo navikli, ali šećera ima dovoljno. To je problem koji će uticati i na sledeću sezonu – rekao je dr Aleksandar Leposavić.

dr Aleksandar Leposavić

– Berba i količina maline je ove godine na 20 posto, što ne odgovara podacima koje je dao Zavod za statistiku, a inače podaci po kojima je 19 hiljada hektara pod malinom nisu tačni. Zasada maline je manje od 8 hiljada hektara i dalje se smanjuju. Ukoliko se ovakva situacija nastavi mi prestajemo da budemo značajni proizvođači u svetu – objasnio je Leposavić, navodeći da je problem uvek cena.

– Ponuđena cena na početku od 300 dinara nije bila realna, a nije realno ni ovo što se sada dešava, naši hladnjačari i proizvođači moraju da nađu model funkcionisanja, sve što se do sada dešavalo nije dobro. Pojedinci koji se najviše eksponiraju godinama stvaraju probleme i stvaraju pogrešnu i lažnu sliku o našem malinarstvu. Problemi u malinarstvu su se nagomilali zbog nekompetentnih stručnjaka, zbog neodgovarajućeg sastava proizvođača i otkupljivača. To ne sme tako da se radi, ukoliko želimo da se bavimo proizvodnjom maline moraćemo mnogo toga da promenimo. Nije u pitanju samo sadni materijal, već i poznavanje tržišta u čemu otkupljivači prave najveće greške, nudeći ili previsoke ili preniske cene. To se desilo 2022. godine i mora se raditi na marketingu jer smo mi standard za kvalitet u svetu i mora se raditi da tako ostane – rekao je doktor Aleksandar Leposavić iz Instituta za voćarstvo u Čačku.

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18