Ni u voćarstvu nije sjajno

Vlastimir Todorović, student Poljoprivrednog fakulteta, treća je generacija u svojoj porodici koja se bavi voćarstvom i prvi kome to nije jedino zanimanje. U selu Umčari, nadomak Beograda, šezdeset godina rasla je njihova proizvodnja, od skromnih početaka, do zgrade od hiljadu kvadrata u koju može da uđe šest šlepera, hladnjače i svih mogućih priključnih elemenata, do momenta stagnacije i razmišljanja šta dalje.

– Naše mesto je poznato po proizvodnji voća i mogu reći da smo sada u redu srednjih proizvođača. Nekada sam robu plasirao po celoj Srbiji i Crnoj Gori. Imali smo, međutim, peh da nas je nekoliko godina za redom pogodio grad, a voćnjaci nisu bili osigurani, pa smo bili u velikom minusu. Nešto smo voća iskrčili, nešto je moralo i da se žrtvuje te sam prodao najveći traktor i ostala su mi dva manja, ali smo uspeli da se oporavimo – objašnjava Vlastimir, bez trunke pesimizma. Imanja je dosta, 22 hektara je pod voćem od toga 9 pod jabukama. Cene nisu idealne, mraza je bilo, ali mora se dalje.

– Sve što radimo i što smo radili radili smo profesionalno u okviru onoga što imamo. Išao sam na sajmove, upisao Poljoprivredni fakultet, imamo tezgu na Vidikovačkoj pijaci u Beogradu na kojoj svake godine prodajemo robu. Zna se da su breskve, kajsije i trešnje najbolje iz Umčara i Grocke. Miris, ukus, boja, sve je prvoklasno. Pitanje je međutim kako će biti ove godine i zbog mraza koji je pogodio voćare i zbog tržišta koje je smanjeno. Ono na šta ćemo se osloniti u sezoni je kruška, nije izmrzla, jedno smo od retkih gazdinstava koji je u tom području uzgajaju, jer je teža za proizvodnju zbog kruškine buve koja je napada, a prskanje iste je vrlo skupo i traži pravi momenat. Zbog toga je ljudi izbegavaju – priča mladi voćar. Osim kruške Vlastimir razmišlja i o većem vinogradu. To je za njega budućnost i povratak tradiciji.

– Naše imanje pripada katastarski Smederevu tako da bismo imali geografsko poreklo što bi u mnogome olakšalo proizvodnju grožđa. Namera mi je da se u budućnosti time bavim – rekao je Vlastimir Todorović za Dobro jutro.

Zorica Dragojević

Foto: privatna arhiva

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18