Насловна ТЕМЕ ЗДРАВА ХРАНА Ни жега, ни суша, ни киша не сметају леблебији

Ни жега, ни суша, ни киша не сметају леблебији

39

Пише: Весна Савић

Док су многе ратарске културе због високих температура, а недовољно падавина, претрпеле огромне штете, то се, на сву срећу, није догодило с леблебијом. Показало се да овогодишња афричка клима није наудила овој махунарки и да с разлогом важи за једну од најотпорнијих на сушу. То нам потврђује и Немања Мирилов из Бачког Градишта, по многима пионир у производњи леблебије код нас, који се већ шест година бави производњом, а нешто краће и прерадом и продајом ове високохранљиве, али код нас још увек недовољно познате корисне намирнице. На питање како је суша утицала на приносе леблебије, Мирилов после августовске жетве потврђује да су приноси бољи него лане и да нема разлога за незадовољство. 

– Имамо принос од 800 до 1.200 килограма по катастарском јутру, док је прошле године износио око 500кг по јутру. Показало се да је киша пала у право време, а с обзиром на то да је леблебија тропска биљка, она сама црпи воду. Највећа јој је потреба за водом у време формирања пупољака и у цветању. Производња ове махунарке није претерано компликована и не изискује много улагања. Процене казују да је потребно уложити око 60 евра по јутру.

 Леблебија за 100 или 110 дана завршава вегетацију. Може да се гаји у монокултури. Идеално време за скидање усева је крај јула и почетак августа. Неки произвођачи сеју је 25. фебруара, жању паралелно са пшеницом и на парцели на којој је била заснивају производњу сунцокрета. Пољопривредници који имају јечам и жању га крајем маја и почетком јуна, на стрништима, без много обраде сеју леблебију која се затим жање, у зависности од временских прилика, у септембру или октобру. Практично, ако је сетва 15. јула, жетва је 15. октобра. Овај посао обавља се житним комбајном, на који се ставља сито за соју. Пакује се у вреће и лагерује у подно складиште. Тако ускладиштена може дуго да стоји.

– Нама је у интересу да се леблебија што више сеје. Ове године је, заједно с кооперантима, посејано 120 јутара. Прво смо замислили да наступамо преко Удружења произвођача леблебије, али смо схватили да нам то није најсрећније решење, па ћемо видети како да производњу, прераду, а поготово продају учинимо бољом и организационо ефикаснијом. Пре свега мислим на промоцију и излазак на домаћа и страна тржишта. Циљ је да читав ланац производње, од сетве па до пласмана, буде под контролом самих произвођача – објашњава овај млади произвођач.

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us