Насловна ВЕСТИ1 Није мед само за јело, може и за пиће

Није мед само за јело, може и за пиће

548

До сада смо пили медовачу, замедљану ракију, ракију са медом, медовину, милион различитих назива а увек добра, квалитетна и лако склизне низ грло. Оно што је нобично, што тек треба да се освоји домаће је ракија од меда коју производи инжињер прехрамбене технологије Невена Nовићевић. Иако живи у Београду у својој дестилерији у Великој Плани уз помоћ оца дугогодишњег медара, она ствара ову чаролију.

– Не, ово није ракија са додатком меда, већ ракија настала ферментацијом меда, није слатка, али је зато јака, читавих 40 посто. То је прва званично регистрована ракија од меда у Србији. Чист дестилат меда који је одлежао две године у бурету јасена како би добио карактеристичну арому и сачувао најплеменитије особине меда. За један литар ракије потребно је килограм и по меда, наравно мед мора бити чист, врхунски – објашњава поносна власница ракије од меда и добитница многобројних медаља. И кад је питате чија је била идеја објашњење је врло лако – њена.

Ликер од малина

Ликер од малине је комбинација јединствене ракије од меда и малина контролисамог порекла. Има 17% алкохола, а створен је натапањем малине у врхунској медовачи, без вештачких боја, арома и конзерванса.

– Ја сам технолог, инжињер прехрамбене технологије и то је мени био дипломски рад на факултету. Велика помоћ и олакшање је што је мој отац дугогодишњи пчелар и медар, те имам врхунску сировину на коју сам применила стечена знања – а то знање је ту да разувери људе, да им покаже да ракија од меда није слатка, већ права, јака, краљица међу ракијама.

– Честа је заблуда да је она слатко пиће, воћна ракија у коју је само додат мед. Она дефинитивно није слатка. Од меда добија само медну арому и укус, са благом нотом прополиса – и, како објашњава Невена, разликује се од ракија у које је мед додат.

– Ово је ракија добијена из меда и, за разлику од воћних ракија које морају да имају и мали проценат метил алкохола, она га нема. Буквално је као мед. Поред ракије од меда производимо и ракију од меда у коју је додата једна количина меда и мохито нана и то је Мохито ракија – осим ових медених, медних ракија од меда у дестилерији производе и воћне ликере од вишње, малине, ораха, све оно што изазива непца домаћих потрошача.  

Текст и фото: Зорица Драгојевић