Насловна ТЕМЕ ЗДРАВА ХРАНА НИЈЕ СВАКА ЛЕЈА ЗА СВАКО ПОВРЋЕ: Корнишони бирају комшилук

НИЈЕ СВАКА ЛЕЈА ЗА СВАКО ПОВРЋЕ: Корнишони бирају комшилук

145

Краставци корнишони су омиљено поврће, без којег зимница не може ни да се замисли. Иако се не гаје на тако великим површинама као паприка и парадајз, за њих се оставља посебна парцела на њиви, а у башти припрема „специјална“ леја. А зашто специјална? Зато што су они као размажено дете и не воле да су у комшилуку с неким баштенским, повртарским другарима.

Пише: Светлана Мујановић

Корнишони се обично гаје као други или пострни усев, сеју се од краја јуна и током јула, после грашка, раног кромпира и усева који су обилније ђубрени стајњаком, а који рано ослобађају парцелу. Постоје два основна типа корнишона – глатки или холандски и брадавичасти или амерички. У нашој земљи су познатији брадавичасти, највероватније због тога што се дуго година гајила једино сорта „париски корнишон“ и створила се навика. У баштама и на мањем поседу обично се гаје на фолији, у шпалиру, подигнути на мреже због штедње простора, лакше обраде и заштите, а и плодови су много чистији. Али, за сетву не могу да се користе све празне леје. Њих не треба гајити уз ароматичне биљке попут жалфије и нане, јер ће оне успорити њихов раст. Следећа на листи не баш вољених комшија је диња, јер штеточине које нападају њу, воле и краставце. Краставац, посејан близу кромпира, остаће кржљав јер ће му кромпир „одузети сву снагу“. Насупрот њима, добре леје за краставац су оне поред пасуља, цвекле, целера, кукуруза, мирођије, зелене салате, невена, поточарке, грашка, ротквица и сунцокрета јер ове биљке подстичу раст плодова овог поврћа.

You need to be logged in to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us