Насловна ТЕМЕ ГЉИВЕ Nije vreme za otvaranje košnica

Nije vreme za otvaranje košnica

319
  • Savesni pčelari su uzimili svoje pčele. S većim zahlađenjem pojačava se aktivnost pčela radi održavanja toplote u košnici, pa se troši više hrane. Jedan od uslova za dobro zimovanje jeste blagovremeno utopljavanje klubeta i obezubeđenje normalnog provetravanja.
  • U ovo doba godine ne bi trebalo otvarati košnice i pregledati društva, a ni bilo kakav posao zbog kojeg bi trebalo pomerati ramove i uznemiravati pčele.
  • Dok se sprema vrt, valja obratiti pažnju i na leje s lekovitim biljkama. Trebalo bi ih orezati, skratiti nadzemne delove koji mogu da izmrznu, pođubriti ih i malo ogrnuti zemljom. Za zimu tako mogu da se pripreme žalfija, melisa, nana i druge višegodišnje lekovite biljke. Ako u vrtu ima puno suvog lišća i zdravih ostataka iz minule vegetacije, sve to valja pokupiti i malčirati biljke iz vašpe bašte zdravlja i tako ih zaštititi od izmrzavanja.
  • Na livadama i proplanmcima se vade i sakupljaju rizomi zubače, a posle prvog mraza beru gloginje.
  • Sakupljaju se i hrastov lišaj, kleka, maslačak, odoljen, čičak, iđirot, trava od crca, repušina, zečiji trn, koren cikorije… 
  • Novembar nije mesec u kojem se gljivari kući vraćaju s punim cegerima i rančevima. Berba je oskudna, a na livadama, proplancima i šumarcima mmogu da se nađu rudnjače, golubače, biserke, goveđi jezik, moedrikače, zlatače, maglenke…
  • Među šumskim plodovima ovog meseca mogu da se nađu crni tartufi, gljive koje su kod nas na visokoj ceni.  Čim se unesu u kuću treba ih očistiti i pripremiti za sušenje.
  • U punom jeku je i berba crnih truba koje takođe, čim se unesu u kuću, treba pripremiti za sušenje.