Насловна ВЕСТИ Никада нисмо набрали јабука као ове године

Никада нисмо набрали јабука као ове године

136

Наша земља имаће ове сезоне изнад 1,3 милиона тона воћа, од којег ће јабука бити највише до сада око 530.000 тона, изјавио је стручњак за воћарство проф. др Зоран Кесеровић.

– У производњи јабука достигли смо ове јесени историјски максимум – рекао је Кесеровић, наводећи да ће јабука бити за пет до шест одсто више него у прошлој години, али да је тренутно ниска цена јабука навелико, па род треба чувати за зиму, када су цене јабука, као и другог воћа више.

Професор Кесеровић истиче да година није била баш наклоњена воћу и да су због тога приноси на неким воћкама нижи, али да ће Србија од извоза воћа ове године остварити приход од 590 до 600 милиона долара.

– Било је измрзавања кајсија у равничарским деловима, затим бресака и крушака, па су приноси тог воћа били нижи за 20 одсто. Током сезоне брања јагода и трешања био је кишни период, што је, такође, допринело да и овог воћа буде мање. Трешње нису могле да иду у извоз, јер су падавине помериле сазревање за седам до десет дана и умањиле величину плода, али је било доста малина, боровница, купина које су, осим доброг рода, имале и високу ино цену. Такође, имали смо и и вишања и шљива. Посебно охрабрује што се воћњаци пуне шљивама пожегачама, старом сортом, најбољом за пекмез, џемове, мармеладу и ракију у индустријској преради – истакао је Кесеровић.

Стручњак за воћарство указао је на то да је за добру зараду потребно имати хладњаче и удруживати се у задруге ради бољег пласмана на инотржиште.

– Воћари су почели то и да увиђају јер је на овогодишњим конкурсима за подстицаје у развоју воћарства чак 21 воћарска задруга добила новац ради унапређења производње – предочио је Кесеровић.

Колики је значај удруживања и поседовање хладњаче, Кесеровић је навео пример тренутних тржишних прилика које не одговарају воћарима који имају јабучњаке, а немају хладњаче.

– Сада килограм јабука навелико кошта свега 25 до 30 динара и ти воћари имају две могућности: да јабуке продају будзашто или да их оставе да пропадну. А да су се удружили и купили хладњачу, били би у бољој ситуацији , чували би род за вишу цену – навео је проф.др Кесеровић.

Извор: Дневник

Фото: Pixabay