Насловна ТЕМЕ ВОЋЕ Niko se ne pridržava dogovora s poljoprivrednicima

Niko se ne pridržava dogovora s poljoprivrednicima

6938

U Bresnici je održan sastanak predstavnika sedam Udruženja poljoprivrednika koji su potpisali sporazum s Ministarstvom poljoprivrede. Domaćini su bili Udruženja proizvođača mleka Šumadije i Pomoravlja, a sa sastanka je upućen mejl Vladi Republike Srbije, u kome se traži hitan sastanak s premijerkom Anom Brnabić, ministarkom Jelenom Tanasković i ministrom Sinišom Malim. Jedini i najbitniji razlog ovog sastanka je nepoštovanje potpisanog sporazuma i katastrofalno stanje u poljoprivredi.

-Sastanak smo organizovali jer se ne poštuje dogovor koji smo nas sedam Udruženja potpisali s Ministarstvom. Ništa nije urađeno što se tiče cene žitarica i cene mleka, jer je dogovorena cena 42,3 dinara, a mlekare plaćaju od 24-40 dinara. Mlekare ne poštuju dogovor, subvencije nisu uplaćene mnogima, nekima ni prvi deo što se tiče zemlje od devet hiljada. Za krave nije ništa uplaćeno, a bilo je dogovoreno da će krenuti 12. juna, i da ih za deset dana da ostavimo, znači od 22. juna da se isplaćuju subvencije po grlu, do dana današnjeg ništa nije isplaćeno – rekao je Slobodan Vidojević iz Mrčajevaca, jedan od učesnika sastanka.

-Što se tiče odvodnjavanja, iz „Srbija voda“ niko pismeno nije dao rešenje o prestanku naplate, što znači da će nam ponovo naplaćivati za mesec cana. Usmeno je bio dogovor, pismeno niko ništa nije poslao – a na pitanje šta očekuju od sastanka kada nije ispunjeno ono što je već potpisano, Slobodan kaže da očekuju poštovanje dogovora.

-Očekujemo da poštuju potpisani dogovor, da se isplati proizvođačima, da zaštite proizvođače mleka i stanu iza dogovorene otkupne cene mleka. Krajem septembra završava se dogovor o prelevmanima na sireve i mleko i mi ulazimo u još veći problem. Pouzdano znamo da mlekare nemaju mleka, ali se međusobno dogovaraju da ne dižu cenu mleka, pritom duguju proizvođačima i do dva meseca novac i prete da će stati s otkupom ako se budu bunili – kaže Vidojević, razočaran i cenom ječma i pšenice.

-Znate da je ječam od 16–18 dinara, pšenica je 21-22 dinara, a ovo za Robne rezerve je pitanje kome će biti otkupljeno. Pitanje je šta će biti i sa suncokretom koji tek treba da stigne. Znate i sami koliko je bila skupa žetva i koliko će ratari biti u minusu. Zbog svega toga tražimo hitan sastanak, a ako ne bude sastanka, mi ćemo nastupiti radikalno, samo ćemo još odlučiti šta ćemo i kako raditi – zaključio je Vidojević.

Tekst: Zorica Dragojević