Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ Nisu vezene, ove čarape su oslikane

Nisu vezene, ove čarape su oslikane

133

Jedna Novosađanka, vrlo kreativna, odlučila je da ne radi klasičan posao, već da se posveti onome što voli, ma koliko to bio teži i neizvesniji put. Nataša Raletić, svoje znanje stečeno na Likovnoj akademiji, koristi kako bi oslikavala čarape.

– Ja sam Nataša i iz Novog Sada sam i moja stranica je Raletić art – bilo je prvo što je ova nasmejana umetnica izgovorila.

– Završila sam Likovnu akademiju, grafiku, tehniku koju niko neće jer je zastarela, a ja je obožavam. Posle Akademije ne možeš baš time da se baviš i živiš od toga. Pogotovo, ako si žensko i imaš neki materinski instinkt, moraš da praviš i neku porodicu jednog dana – zbog takvog razmišljanja Nataša je godinama radila kod privatnika, zanemarujući svoju kreativnu crtu i želju za oslikavanjem. Na kraju je presekla i krenula u neizvesno.

– Posle silnih poslova koje sam radila kod privatnika sve sam otkačila. Bukvalno živim od ovog, iako je teško imam neku satisfakciju. Sediš kući, budeš skroman, ok u glavi, znaš koliko se rastežeš – a to što voli da radi je oslikavanje čarapa. Uglavnom grilonki.

– Kupim kvalitetne grilon čarape, postavim na plastičnu nogu i slikam. Proces traje od pet do sedam dana, zavisi od toga kakvu sliku mi potražuju ili kakvu sliku slikam. Ima raznih želja koje mi upućuju putem fejsbuka i instagrama, posebno momci za devojke ili neki poklon. Tada slikam po porudžbini. Koristim tekstilne i akrilne boje – te boje su postojane, te se čarape mogu prati i u mašini.

-Boje su postojne ne ispiraju se pri pranju. Preporučujem da se peru ručno, ali mogu i na 30 stepeni u mašini. Ništa se ne desi, čarape dugo traju. Imam čarape koje traju osam godina i dalje su iste. Žene koje jednom kupe, vraćaju se uvek – a koje su najpopularnije kod nas i da li pratimo trendove, odgovor i nije bio iznenađenje.

– Najpopularnije su crne čarape. Naša žena voli crnu čarapu zato što misli da je debela. Crna je uklopiva u sve, jer jako malo sebi ludosti daju, da malo nešto promene. Crvene su sada hit, ali će kod nas biti sledeće godine, malo kaskamo za tim stvarima. Mi smo ljudi koji vole da nose ono što je već viđeno – zaključila je Nataša.

Tekst i foto: Zorica Dragojević