Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ Noćni cvet pun zdravlja

Noćni cvet pun zdravlja

399

Neko gazi grože, neko pasulj, nekad se gazilo žito, a Milena iz „Bunara zdravlja“ gazi noćurak. Noćni cvet pun zdravlja.

– Ova simpatična biljka raste pored reka, prija mu šljunkovito i vlažno zemljište. Zanimljivo je da cveta noću, zbog čega se i zove noćurak. Ujutro sa suncem se cvetovi zatvaraju, a oprašuju ga noćni leptirići. Kad sazri taj cvet daje čauru punu semena. To seme je karakteristično po svom ulju od koga mi pravimo alkoholne tinkture, jer su tinkture jače od čajeva – objašnjava Milena. Ono što se o noćurku malo zna, po Mileninim rečima, je da je jedna od retkih biljaka koja obnavlja nerve. .

– Noćurak poboljšava funkcije mozga i jača nerve. Ima antidepresivno dejstvo, smanjuje bolove u zglobovima, deluje kod multiple skleroze, aterosklerotičnih promena, želudačanih tegoba. Prirodni dodatak ishrani koji u organizmu stvara protivupalne agense.  Jača imunološki sistem, reguliše sintezu i lučenje hormona i štiti ćelije od oštećenja i prevremenog starenja. Daje snagu, otklanja hronični umor – samo je deo lekovitih svojstava ovog noćnog cveta, koji zahvaljujući sadržaju esencijalnih masnih kiselina aktivno podmlađuje kožu, a pomaže kod hroničnih upala i tegoba poput psorijaze, ekcema i dermatitisa.

– Ono što je za žene bitno je da reguliše ravnotežu polnih hormona – estrogena i testosterona.. Ublažava neprijatne simptome PMS-a i odlična je prirodna alternativa hormonskoj terapiji u menopauzi – priča rekla je Milena za Dobro jutro.