Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ Ноћни цвет пун здравља

Ноћни цвет пун здравља

242

Неко гази гроже, неко пасуљ, некад се газило жито, а Милена из „Бунара здравља“ гази ноћурак. Ноћни цвет пуn здравља.

– Ова симпатична биљка расте поред река, прија му шљунковито и влажно земљиште. Занимљиво је да цвета ноћу, због чега се и зове ноћурак. Ујутро са сунцем се цветови затварају, а опрашују га ноћни лептирићи. Кад сазри тај цвет даје чауру пуну семена. То семе је карактеристично по свом уљу од кога ми правимо алкохолне тинктуре, јер су тинктуре јаче од чајева – објашњава Милена. Оно што се о ноћурку мало зна, по Милениним речима, је да је једна од ретких биљака која обнавља нерве. .

– Ноћурак побољшава функције мозга и јача нерве. Има антидепресивно дејство, смањује болове у зглобовима, делује код мултипле склерозе, атеросклеротичних промена, желудачаних тегоба. Природни додатак исхрани који у организму ствара противупалне агенсе.  Јача имунолошки систем, регулише синтезу и лучење хормона и штити ћелије од оштећења и превременог старења. Даје снагу, отклања хронични умор – само је део лековитих својстава овог ноћног цвета, који захваљујући садржају есенцијалних масних киселина активно подмлађује кожу, а помаже код хроничних упала и тегоба попут псоријазе, екцема и дерматитиса.

– Оно што је за жене битно је да регулише равнотежу полних хормона – естрогена и тестостерона.. Ублажава непријатне симптоме ПМС-а и одлична је природна алтернатива хормонској терапији у менопаузи – прича рекла је Милена за Добро јутро.