Насловна ВЕСТИ Нова домаћа фабрика савремених ђубрива у Инђији

Нова домаћа фабрика савремених ђубрива у Инђији

320

Инђија већ дуги низ година спада међу најуспешније локалне самоуправе у привлачењу инвеститора и стварању добре пословне атмосфере, а међу бројним страним компанијама са свих меридијана има и домаћих пословних људи који овде отварају нове погоне.

Једна од таквих фирми је Агромаркет са седиштем у Крагујевцу, која последње три деценије домаће тржиште снабдева репроматеријалом за ратарство, повртарство, воћарство и баштованство.

Пре 15 година је ова компанија почела и да производи савремена минерална ђубрива за прихрану биљака преко листа и за заливне системе кап по кап у својој фабрици Фертико у Нишу.

Прошлог месеца је та фабрика премештена у Инђију, уз постојећи Агромаркетов дистрибутивни центар, и сада је у том погону почела пробна производња.

Ових дана ће тај погон бити званично отворен на 30. годишњицу постојања матичне фирме Агромаркета и на 15. годишњицу од оснивања Фертика.

„Циљ нам је да применимо нове технологије у исхрани биља и у Србији, код наших пољопривредника. Тренутно покривамо 30 процената домаћег тржишта овом врстом робе, али планирамо да у будућности имамо и веће тржишно учешће. Предузеће је и извозно оријентисано, а највећи део извоза иде у Италију, Русију, Турску, Румунију, Јерменију и Либан“, објашњава представница Фертика Тања Мијатовић.

Она додаје да је постојећа производна опрема тако планирана, да омогућава у наредних пет година значајније повећање обима производње без додатних улагања у проширење погона.

Агромаркет је заправо производњу течних и водорастопивих ђубрива под фирмом Фертико пренео из Ниша у Инђију, и у то улозио 6,5 милиона евра.

Са погоном су из највећег града на југу Србије дошли и готово сви запослени који су тамо радили, каже Мијатовићева.

„Тренутно је овде 30 запослених од којих је 10 нових радника, углавном преко програма ’Моја прва плата’ Владе Србије. Надамо се да ће са проширењем производње број запослених удвостручити. Ко год се од нових радника буде добро показао, добродошао је у фирму и може да рачуна на сталан посао“, рекла је Тања Мијатовић.

Један од оних који очекују да ће након истека програма „Моја прва плата“ остати у Фертику је Владимир Латиновић из Инђије који је завршио Економски факултет у Београду, и сада има прилику да у пракси примени оно што је учио на факултету.

„Радим у сектору међународних послова и логистике, што значи да се бавим увозом репроматеријала и извозом готових производа. Био бих задовољан уколико бих могао да останем у Фертику. Роба је тражена, наша фирма извози у земље региона и у нека даља тржишта. Контактирамо како са купцима са тих тржишта, тако и са добављачима из Кине и Европе“, каже Латиновић.

Милош Улић из Новог Сада завршио је новосадски Технолошки факултет и сада, такође преко програма „Моја прва плата“ стиче радно искуство у Фертику.

„Волео бих да останем овде. Доста је преспективан посао, јер је погон модеран, са новим машинама. Имају јако велики број производа. На овим просторима је то стварно веома перспективно, с обзиром да смо у Војводини и да нам је пољопривреда главни занат. Доста се извози, и мислим да ће фирма напредовати“, каже Улић.

Утисак је да се у фабрици доста ради, али ипак влада добра атмосфера, без напетости и превише озбиљних лица, што је такође важно за постизање добрих производних резултата.

Извор: Танјуг