Насловна РАТАРСТВО Нова сетва – нови минус

Нова сетва – нови минус

2352

Жетвена година је на измаку, пољопривредници углавном у минусу, од јечма, пшенице, сукцокрета, кукуруза, па до репице, а шта ће бити са шећерном репом и то је питање. Како ће пољопривредници у нову сетву нико не може да наслути, јер су дуговања велика, кредити неисплаћени. Милета Сланкаменац је имао ту срећу да се није задуживао, али шта ће и како ће у наредном периоду, ни сам није сигуран.

– Већину своје производње сам финансирао сам, нисам имао пуно на задужење. Нисам имао на одложено плаћање, не радим пуно земље, још ћу је и смањити. Код нас у селу има неких повртара тако да преговарамо за аренду, видећу – рекао је Милета за Добро јутро. А да невоље увек иду у пару, говори и чињеница да се јавила трулеж шећерне репе.

– Ево и са шећерном репом је проблем, има доста трулежи,  чујем од људи који су је имали и чекамо шта ће бити са њом.  Што се тиче следеће сетве, вероватно се вештачко ђубриво неће бацати, сејаће се своје семе ко га је оставио, парола „снађи се“.

То „парола снађи се“, изгледа ће бити актуелно у већем делу Србије.

– Jeсења сетва је већ почела у неким крајевима земље припремом земљишта и набавком репроматеријала. Највише се чека добра киша да би ницање било равномерно и успешно – каже Сланкаменац за наш портал. По информацијама које је од колега пољопривредника добио финансирање иде јако тешко.

– Финансирање иде тешко због повећане пословичне презадужености пољопривредника који неретко морају продавати основна средства за рад (земљиште) или друге раније стечене акумулације да би обезбедили финансијска средства за жетву – што је нажалост ове године још већи проблем јер нису раздужили ни претходну годину.

– Раздуживање за претходну сезону махом није у целости реализовано због изразитог дисбаланса уложеног и крајње добити које је ове године нарочито неповољно утицао на финансијски потенцијал пољопривредника. Ниске откупне цене, неповољни временски услови и неорганизованост министарства пољопривреде су довели до тога да пољопривредници ову годину заврше у неуобичајено високом минусу и да због тога велика већина не може да раздужи обавезе које је преузела крајем прошле године. Колико чујем и организатори производње су у проблему са наплатом. Где ће бити крај видећемо, вероватно код извршитеља – огорчен је овај пољопривредник, чије мишљење деле и многи који ће морати да продају механизацију како би опстали.

-Доста њих ће продавати механизацију, све у свему највише су страдали они који су у кредитима.  

Раздуживање одложено

Један од пољопривредника из Арадца наводи да су по причи откупљивача и трговаца многи кооперанти дуговања за 15. 7.  одложили за 15.9. а затим за 15.10. и питање је да ли ће и  тад моћи да се раздуже пошто ће и кукуруз бити јефтин.

Зорица Драгојевић