Насловна РАТАРСТВО Nova setva – novi minus

Nova setva – novi minus

2705

Žetvena godina je na izmaku, poljoprivrednici uglavnom u minusu, od ječma, pšenice, sukcokreta, kukuruza, pa do repice, a šta će biti sa šećernom repom i to je pitanje. Kako će poljoprivrednici u novu setvu niko ne može da nasluti, jer su dugovanja velika, krediti neisplaćeni. Mileta Slankamenac je imao tu sreću da se nije zaduživao, ali šta će i kako će u narednom periodu, ni sam nije siguran.

– Većinu svoje proizvodnje sam finansirao sam, nisam imao puno na zaduženje. Nisam imao na odloženo plaćanje, ne radim puno zemlje, još ću je i smanjiti. Kod nas u selu ima nekih povrtara tako da pregovaramo za arendu, videću – rekao je Mileta za Dobro jutro. A da nevolje uvek idu u paru, govori i činjenica da se javila trulež šećerne repe.

– Evo i sa šećernom repom je problem, ima dosta truleži,  čujem od ljudi koji su je imali i čekamo šta će biti sa njom.  Što se tiče sledeće setve, verovatno se veštačko đubrivo neće bacati, sejaće se svoje seme ko ga je ostavio, parola „snađi se“.

To „parola snađi se“, izgleda će biti aktuelno u većem delu Srbije.

– Jesenja setva je već počela u nekim krajevima zemlje pripremom zemljišta i nabavkom repromaterijala. Najviše se čeka dobra kiša da bi nicanje bilo ravnomerno i uspešno – kaže Slankamenac za naš portal. Po informacijama koje je od kolega poljoprivrednika dobio finansiranje ide jako teško.

– Finansiranje ide teško zbog povećane poslovične prezaduženosti poljoprivrednika koji neretko moraju prodavati osnovna sredstva za rad (zemljište) ili druge ranije stečene akumulacije da bi obezbedili finansijska sredstva za žetvu – što je nažalost ove godine još veći problem jer nisu razdužili ni prethodnu godinu.

– Razduživanje za prethodnu sezonu mahom nije u celosti realizovano zbog izrazitog disbalansa uloženog i krajnje dobiti koje je ove godine naročito nepovoljno uticao na finansijski potencijal poljoprivrednika. Niske otkupne cene, nepovoljni vremenski uslovi i neorganizovanost ministarstva poljoprivrede su doveli do toga da poljoprivrednici ovu godinu završe u neuobičajeno visokom minusu i da zbog toga velika većina ne može da razduži obaveze koje je preuzela krajem prošle godine. Koliko čujem i organizatori proizvodnje su u problemu sa naplatom. Gde će biti kraj videćemo, verovatno kod izvršitelja – ogorčen je ovaj poljoprivrednik, čije mišljenje dele i mnogi koji će morati da prodaju mehanizaciju kako bi opstali.

-Dosta njih će prodavati mehanizaciju, sve u svemu najviše su stradali oni koji su u kreditima.  

Razduživanje odloženo

Jedan od poljoprivrednika iz Aradca navodi da su po priči otkupljivača i trgovaca mnogi kooperanti dugovanja za 15. 7.  odložili za 15.9. a zatim za 15.10. i pitanje je da li će i  tad moći da se razduže pošto će i kukuruz biti jeftin.

Zorica Dragojević