Nova sorta bez nove sadnje

Svakom voćaru, samoukom ali vičnom kalemaru, desilo se da mu se ne dopada neka sorta voćaka, da onu koja je bila atrakcija pre samo desetak godina sada niko i ne traži, a voćka dobro rađa, zdrava je i grehota je da se izvadi. Ako se zameni mladom, trenutno traženom i perspektivnom, ona će početi da rađa tek za koju godinu, a vreme leti. Od davnina se zna da su vični kalemari poznati i rado viđeni, kako u svom selu tako i u okolnim, pa eto prilike da se ispune želje i drugih voćara amatera i pogrešno odabrana sorta zameni nekom dopadljivijom i rodnijom.

Današnju voćarsku proizvodnju karakterišu brze promene i pogrešan izbor sorti prilikom podizanja zasada, što može dovesti do malih prinosa i berbe plodova koji nisu zadovoljavajućeg kvaliteta. Ako se to desi, voćka se ne mora izvaditi. Samo je valja prekalemiti.

Optimalno vreme – avgust i mart

Cilj prekalemljivanja je zamena jedne sorte drugom radi povećanja rodnosti, ili poboljšanja sortnog kvaliteta. Osim toga, prekalemljivanje se radi i u slučajevima kada se u zasad želi uneti sorta koja je bolji oprašivač. Može i kada se želi ranocvetna sorta zameniti kasnocvetnom. Tako se u najkraćem vremenu i s najmanje  troškova reši pitanje zamene sorte pri čemu stablo ostaje na stalnom mestu. Prekalemljene sorte mogu za kratko vreme formirati novu krunu i brzo stupiti na rod.

Treba znati da se ovaj posao ne radi istovremeno kod svih voćnih vrsta. Najčešće se prekalemljuju jabuke i kruške mada se primenjuje i kod drugih voćnih vrsta, a optimalno vreme za promenu sortimenta su avgust i mart.

Stabla se prekalemljuju obično dok su voćke mlade, mada nije retkost da se to radi i na stablima starim dvadesetak godina. Ipak, bolji efekti se postižu kada su voćke mlađe, jer se kalem brže „primi“ i pre prorodi.

U ovom poslu mora se voditi računa da se podloge i kalem grančice sorti koje se prekalemljuju podudaraju u pogledu bujnosti, vremenu cvetanja i završetka vegetacije. Po pravilu, ne prekalemljuju se kržljava, povređena i oštećena stabala.

Najbolje kalemljenje na isečak

Voćke, odabrane za prekalemljivanje treba tokom zime pripremiti. Posebno kada se kalemi u martu. Na starijim stablima sve grane valja skratiti tokom zimskog perioda i prekalemiti obično krajem februara ili početkom marta, ako se to radi u proleće. Kod mlađih voćaka grane se prekraćuju prilikom prekalemljivanja.

Foto: AdobeStock

 Prekalemljivanje se može uraditi direktno na presek. Grana se osveži u momentu prekalemljivanja, a to je najčešće u fazi početka vegetacije, neposredno pred cvetanje. Biraju se grane debljine 3 do 5 cm, i obavezno se ostave dve-tri grančice koje su niže po položaju u odnosu na mesto kalemljenja, jer one treba da obezbede hranu do prijema okaca i da štite deblo od ožegotina i sunca.

Jabučaste voćne vrste i šljive mogu se prekalemljivati u dva roka – u drugoj polovini marta i u avgustu, na spavajući pupoljak. Kalemljenje se obavlja na isečak, pod koru ili u procep. Kada se kalemljenje završi, valjalo bi da se preseci grana i kalem grančica premažu kalem voskom. U praksi najbolji rezultati se postižu kada se kalemi na isečak, jer se najbrže stvara kalus. Ukoliko se kalem “ne primi“ u martu, tu je avgust da se ponovi na spavajući pupoljak.

Zemljište u zasadu posle prekalemljivanja treba održavati, redovno uklanjati korove, orezivati, štititi i prihranjivati. Ako se prekalemljuje u avgustu, do kraja vegetacije nije ostalo puno vremena, ali voćke se ne smeju prepustiti ćudima prirode.

Piše: Svetlana Mujanović

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18