Насловна РАЗНО NOVA VAROŠ- Sadi se novih 100.000 sadnica malina

NOVA VAROŠ- Sadi se novih 100.000 sadnica malina

409

Opština Nova Varoš i Udruženje proizvođača jagodičastog voća „Zlatni breg“ u junu počinju partnerski projekat na podizanju novih zasada malina u ovom kraju. Cilj ovog projekta je da lokalna samouprava obezbedi kompletnu podršku za podizanje malinjaka, kako bi podstakla razvoj malih porodičnih biznisa i pomogla opstanak ruralnih područja. Ukupno će biti podeljeno 100.000 sadnica, ukupne vrednosti 30.000 evra, a novac je obezbeđen i za analizu i pripremu zemljišta.

Zasadi će biti podignuti po principima savremene voćarske proizvodnje. Stručnjaci angažovani na projektu pomoći će da sve tehnološke, agrotehničke i pomotehničke mere budu urađene pravovremeno i u skladu sa pravilima struke u pripremi i podizanju zasada maline.

Lokalna samouprava želi na ovaj način da ekonomski osnaži porodice na selu i da ujedno podigne konkurentnost voćarske proizvodnje u opštini podizanjem novih plantaža, za koju postoji siguran plasman i organizovan otkup.

Malinari, koji žele da se uključe u projekat moraju da budu  članovi ili nosioci registrovanog poljoprivrednog gazdinstva u aktivnom statusu, da u posedu ili zakupu imaju parcelu od 10 ari i da nisu stariji od 50 godina.  Posebni uslovi će se definisati na osnovu pogodnosti parcele za podizanje višegodišnjeg zasada i rezultata agrohemijske analize zemljišta. Na svim prijavljenim parcelama stručnjaci će obaviti neophodne analize zemljišta. Vodiće se računa o nadmorskoj visini, ekspoziciji i nagibu terena i mikroklimatskim analizama.

Agrohemijska analiza zemljišta na prijavljenim parcelama  podrazumeva uzimanje uzoraka zemljišta, analizu i izradu preporuke za korekciju plodnosti zemljišta. Ova analiza su neophodne kako bi se odredile optimalne količine i vrste organskih i mineralnih đubriva. Analiza će se obaviti u akreditovanoj laboratoriji o trošku opštine, koja planirala da za to utroši 100.000,00 dinara za prijavljenih 50 parcela.

Na osnovu analiza opštinska komisija i Udruženje „Zlatni breg“ se odabrati najpogodnije parcele, ako je potrebno predložiti popravku plodnosti, pomoći u pripremi zemljišta i sadnji maline.  Sadni materijal će dobiti isključivo ona zainteresovana gazdinstva koja pripreme zemljište za sadnju, u skladu sa preporukama savetodavne službe i principima dobre proizvođačke prakse.

Ovu pomoć u podizanju zasada dobiće 50 budućih malinara. Svakom domaćinstvu koje pripremi parcelu biće dodeljeno po 2.000 sertifikovanih sadnica maline, sorte Vilamet iz Matičnog zasada Udruženja „Zlatni breg“. Sadnice za svaki budući zasad su vredne oko 600 evra.

Budući malinari će automatski postati članovi udruženja „Zlatni breg“, a realizacija projekta počeće za manje od sete dana. Svi zainteresovani poljoprivredni proizvođači se mogu informisati svakog radnog dana u Odeljenju za privredu i lokalni ekonomski razvoj, kancelarija 307 ili u Udruženju „Zlatni breg“.

Biljana Nenković

Foto: Biljana Nenković