Насловна ТЕМЕ ВОЋЕ НОВЕ СОРТЕ ЈАБУКА ЗА БУДУЋНОСТ: Европа већ сади скупљу бониту

НОВЕ СОРТЕ ЈАБУКА ЗА БУДУЋНОСТ: Европа већ сади скупљу бониту

87

Произвођачи јабука у Европи већ саде сорту будућности. Ово тврди проф. др Франци Штампар са Биотехничког факултета у Љубљани, наводећи да ће и Србија ускоро морати да крене стопама европских колега, како би опстала на конкуретном тржишту. Реч је о бонити, клупској сорти која је лиценцирана у Чешкој. Један од првих засада већ је формиран у Јужном Тиролу и још неколико земаља на експерименталним огледима. Прва искуства говоре о томе да је бонита родна, сочна, отпорна и скупља од других.

Текст и фото: Биљана Ненковић

Када је пре неколико година проф. др Франци Штампар, велики познавалац технологије гајења и тржишта јабука, говорио да се Србија налази у воћарском рају, многи су задовољно трљали руке. Пре две године је у срцу Шумадије најавио да долази крај воћарског раја, многи нису веровали у то, али прошле сезоне цена јабуке је пала…

Сада је време да се направи нешто ново

– Сада је тренутак да се направи нешто ново и да се побољша производња. Јер, за оне који ће радити другачије увек ће бити места у било ком делу света. Постоји једна пословица, која каже да, уместо да бринеш о ономе што не можеш да контролишеш, преусмериш енергију у оно што можеш ново да створиш. Она важи и у воћарству. Много воћара у Србији је сада на тој тачки – каже проф. Штампар.

Како преживети сезону која није у потпуности покрила трошкове и како започети ову, али на нови начин? Наиме, на сцену је ступила нова сорта – бонита. Има одличне родитеље, одличну боју, чврста је, сочна, укусна, добро се држи у хладњачи и изванредно је родна. Роднија је и од пинк лејди. Ово је сорта будућности. Најважнија карактеристика је да је отпорна на вентурио. Сорта је лиценцирана у Чешкој. Купило ју је удружење јужнотиролских расадничара и до сада су подељене лиценце у Јужном Тиролу, у Аустрији, Француској, Словенији, у Белгији и Немачкој, наводи проф. др Штампар и додаје:

– Србија је још празна. Неко ће купити лиценцу и ући ће у тај круг. У Словенији желимо да се продаје као клупска сорта, али по дуплој цени. Бонита има атрактиван изглед плода, одличне унутрашње особине. Толерантна је на мраз у време цветања. Ми смо последње две године у Словенији имали озбиљне мразеве и штете због тога, а бонита је то добро издржала. Ако гледамо по табели, златни јонаголд знатно измрзне, затим ајдаред, нешто мање гала, а бонита мање од гале – каже овај стручњак.

Он наводи да је веома важно да се стабло у првој, другој и трећој години добро формира, јер има велики потенцијал гранања.

Садница са 30 привремених грана

– Буквално можете купити садницу са 30 привремених грана. И ако је тако пустите, у другој години је одличан род, али остане као жбун. Захтевна је што се тиче светлости, која јој је потребна за добру боју. Зато је потребно да круна буде добро осветљена. Плодови пре бербе могу привремено опадати, али то се технолошки може једноставно решити. Оно што је најпозитивније јесте висок родни потенцијал – каже он.

Као једну од мана које је уочио у Србији, Штампар је апострофирао кампањско сађење. Ако добро иду боровнице, сви саде боровнице, ако иду малине, сви саде малине.

– На крају дође до колапса, па мора све испочетка. Рејонизација је важна, како би се тај новац, кога нема баш много, потрошио како треба и како би се постигла ефективност од које ће сви имати користи. Зато је важно пратити светске токове и новине, у које свакако спада и садња боните. А, шта о њој за сада знамо – пита др Штампар и одговара. – Сертификоване квалитетне саднице саде се по систему 3×0,6. Бонита у цватњи има велики бели цвет и има особину да први цвет смрзне, а на осталим се задржава принос. О бонити сада могу да причам само у првој и другој години, јер податке о трећој још немам.

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us