Nove topole sade se u Tarašu

Negativne posledice klimatskih promena vidljive su i u šumskim predelima. Zbog sve manje vlage u zemljištu i pojave bolesti u pojedinim delovima zemlje neke šume su gotovo nestale.

U neposrednoj blizini Zrenjanina, kod naseljenog mesta Taraš, osušile su se topole na četrdeset hektara, stare sedamnaest godina. Jedini način je bila seča i ponovna sadnja.

– Globalne klimatske promene utiču i na reke koje svi znamo reka Tisa se nije izlila već nekoliko godina nizak nivo podzemnih voda uticao je da se jedna mlada šuma osuši – kaže Slađan Suručić, tehnički direktor Šumskog gazdinstva Banat.

Ne baš tako davno sadnja novih šuma radila se isključivo ručno. „Vojvodinašume” su ovaj posao u znatnoj meri modernizovale i u to ulažu znatna finansijska sredstva.

– Mi danas koristimo radnu snagu samo tamo gde je neophodno, gde god smo mogli da mehanizujemo radove mi smo to i uradili. Godišnje u mehanizaciju ulažemo dva do tri miliona evra – objašnjava Milan Sučević, izvršni direktor „Vojvodinašuma”.

„Vojvodinašume” svake godine podižu nove zasade, ne samo na mestima gde rade seču već i tamo gde se šuma podiže prvi put.

– Prošle godine smo pošumili oko 2.400 hektara, zadovoljavamo i ekološki kriterijum jer mlada nova rastuća šuma povezuje ugljen-dioksid i stvara kiseonik, a stara šuma to ne radi tako da nam je potrebno godišnje oko milion dvesta hiljada sadnica. To proizvedemo u naših petnaest rasadnika i biološke investicije kad uzmemo u obzir i razni materijal nam je potrebno oko milijardu trista miliona dinara godišnje. Tu računamo i negovanje šuma i lekove koji su potrebni da bi te šume bile kvalitetne – objašnjava Roland Kokai, direktor JP Vojvodinašume i dodaje da je ove godine sličan plan. „Oko 2.570 hektara je prosta reprodukcija i 470 hektara je proširena reprodukcija, znači da bude šuma gde je do sada nije bilo.”

A da bi nova sadnica topole dostigla fazu pune zrelosti treba da prođe punih dvadeset pet godina.

Izvor: RTS

Foto: Pixabay

razvojnifv.png

RAZNO

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime

Potomci doseljenika iz Vranja u Karavukovu “zbore vranjski” i kroz Udruženje žena “Koštana” neguju tradiciju

Razgovor sa primesama toplog vranjskog dijalekta i danas se može čuti u  Karavukovu selu, u Opštini Odžaci, gde se posle

Spanaću izuzetno prija kompost

Crni luk ne podnosi zasenjivanje, potrebna mu je manja osvetljenost nego paradajzu ili krastavcu, ali veća nego kupusu. Zahtevi za

Marmelada od mušmule

Kad mušmule prirodno omekšaju mogu se koristiti za pripremu marmelade. Valja ih oprati, ali ih ne treba ljuštiti već samo

19. Sajam etno hrane i pića od 4 – 7. decembra u Beogradu

Najveća smotra prozvođača tradicionalnih proizvoda namenjenih tržištu u Srbiji i regionu Jugoistočne Evrope biće održana od 4 – 7. decembar