Насловна ТЕМЕ ПОВРЋЕ NOVEMBAR U POVRTNJAKU

NOVEMBAR U POVRTNJAKU

38
Foto: Shutterstock
  • Tokom novembra sakupljaju se poslednji plodovi manje zimogroživog povrća – kasnog kupusa, kelja pupčara, vade se celer, šargarepa, cvekla, praziluk, peršun, paštrnak i ren.
  • Povrće koje je tokom prošlog meseca sakupljeno i ostavljeno pod nadstrešnicu pažljivo se prebira i jedro i zdravo unosi u trap ili ostavu, složi u suve kutije i odloži u tamni deo prostorije. Oštećeno se odvaja za skorašnju potrošnju, ili pere, ljušti i odlaže u zamrzivač ili se suši. Sitno i neugledno se odnosi u kompostarnik, a jako oštećeno i trulo na deponiju.
  • Sve zdrave biljne ostatke, uključujući i korov koji nije formirao seme, treba sakupiti i odneti u kompostarnik. Velika količina opalog lišća je dragocena, besplatna sirovina za odličan kompost ili malč koji će da zaštiti koren mladog povrća od izmrzavanja i u leji spreči razvoj korova u rano proleće.
  • Pravo je vreme da se bašte uzoru, izašove ili na drugi način zemljište obradi što će omogućiti zadržavanje vlage i bolju rastresitost u odnosu na prolećnu obradu.

Mogu da se poseju pokrovne biljke. Povrtari znaju da siderati, ili zeleno đubrivo, donose mnogo koristi, pogotovo ako se planira da se ta površina ostavi bez gajenog useva sve do proleća. Izborom vrste može se uticati na karakteristike zemljišta, sadržaj hranljivih materija, populaciju štetočina, i prekidanje lanca bolesti na određenoj vrsti povrća.

Pred vama je svih 20 džepnih knjiga iz serijala „Moj voćnjak“, „Moj povrtnjak“, „Moj vinograd“ i „Moje cveće“. Knjige u formatu 16x12cm u punom koloru na 64 strane, lake za korišćenje i uvek pri ruci.

Moj voćnjak će vas upoznati kako da krenete i počnete da formirate svoj zasad, pripremite zemljište, odaberete voćnu vrstu.

Tu su i Jabuka, Višnja, Trešnja, Kruška, Borovnica, Jagoda, Malina, Leska, Šljiva, Kajsija, Ruža, Paradajz, Paprika, Krompir, Krastavac, Grašak, Pasulj, Lukovi i Vinograd.