Насловна ДАН ВОЋАРА Нови Сад: „ Дан воћара“ у среду, 22. септембра од 10 сати...

Нови Сад: „ Дан воћара“ у среду, 22. септембра од 10 сати на Пољопривредном сајму

114

Представници науке, трговинских ланаца, воћари, домаћи и италијански стручњаци у производњи воћа окупиће се на 2. Дану воћара који ће бити одржан у среду, 22. септембра 2021. године од 10 сати  у Великој Сали Конгресног центра Новосадског сајма.

Поздравне речи упутиће Чедомир Божић, покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство, Бошко Вучуревић, председник Привредне коморе Војводине, проф. др Недељко Тица декан Пољопривредног факултета Универзитета у Новом Саду и Слободан Цветковић, директор Новосадског сајма.

Други по реду Дан воћара отвориће Бранислав Недимовић, министар пољопривреде, шумарства и водоопривреде.

Предвиђено је да се током најављеног скупа одрже три панел дискусије.

„Финансирање пољопривреде“ назив је прве панел дискусије на којој ће бити речи о планираним мерама за унапређење сектора воћарства у 2022. години. О овој теми говориће представници Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, Покрајинског секретаријата пољопривреде, водопривреде и шумарства, Гаранцијског и Развојног фонда АП Војводине о Покрајинског фонда за развој пољопривреде.

Друга панел дискусија носи назив „Савремени трендови у воћарству“ у оквиру које ће проф. др Ненад Магазин са Пољопривредног факултета у Новом Саду говорити на тему „Методе заштите од мраза у воћарству“, док ће домаћим и италијанским стручњацима тема бити „Нови трендови садње и савремени трендови за воћњаке“.

Предвиђено је да се трећа панел дискусија односи на „Стандарде и могућности пласмана на домаћем тржишту“. О новинама и бенфитима произвођача воћа у складу са Законом о уређењу тржишта пољопривредних производа и европским прописима  говориће Колинда Хрехоровић, виша саветница Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, као и представници трговинских ланада Лидл, Делезе, Меркатор и Универеxпорт.

У оквиру 88. Међународног пољопривредног сајма 2. Дан воћара организују Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде, Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство, Привредна комора Војводине, Пољопривредни факултет у Новом Саду и Новосадски сајам.

Медијски покровитељ Дана воћара је Радио-телевизија Војводине, док је медијски партнер ревија за пољопривреду „Добро јутро“.

Новосадски сајам има дозволу Кризног штаба Владе Републике Србије за организацију приредби, али током трајања догађаја, приликом уласка у круг Сајма, биће неопходна примена одговарајућих протокола. Услови за улазак посетилаца су: дигитални зелени сертификат (потврда о вакцинацији/прележаном Ковиду 19) или брзи антигенски тест.

Посетиоцима сајамских приредби који немају Дигитални зелени сертификат, Новосадски сајам је обезбедио бесплатан антигенски тест.

Пише: Јасна Бајшански