Насловна ВЕСТИ Нови Сад подржава органску производњу

Нови Сад подржава органску производњу

235

У плодној војвођанској равници, у Ченеју, Сања и Светозар Кузмановић власници су једног од најпознатијих салаша у општини Нови Сад. То је због тога што се баве органском производњом поврћа и зачинског биља. Тачније, од 2015. године ушли су у процес сертификације, а данас су поносни власници истог.

Много се ради, али с мање стреса

У десет пластеника заступљена је органска производња поврћа, а на још два хектара, конвенционална. Укупно узгајају 40 врста поврћа, од краставца, паприка, парадајза, руколе, блитве, цимета и других. Такође, брину и о мањем стаду оваца.

Сања је економиста по струци, али се определила за бављење органском производњом и како каже, није се покајала:

– Много се ради ако се бавите овим видом узгоја и то је чињеница. Више него у конвенционалном. Али, исто тако мање је стреса, здравије је, више времена проводим са својом породицом. Нисам се покајала што смо изабрали овај пут. Имамо сертификат за органску производњу, задовољни смо и откупом, као и ценама.

На пример, лук Кузмановићи испоручују у један познати трговачки ланац.

Саговорница Агроклуба је одала и неколико тајни свог „заната“. Против корова у тој култури боре се еко дрљачом, са чешљевима која се у усеву користи када су корови у фази котиледона. Ако се тада не реагује, онда се мора чупати ручно. Најезду смрдљивих мартина на поврћу спречавају циметом, јер његов мирис мартин не подноси. Поврће се третира копривом, маслачком и зачинима, као и средствима дозвољеним у органској производњи.

Суфинансирање износи и до 100%

Према њеним речима, увек могу да рачунају на помоћ града.

– Град Нови Сад заиста нам много помаже. У сталном смо контакту, питају нас шта нам је потребно. Проценат суфинансирања за набавку било чега што нам треба на имању је од 90% до 100%, што је изузетно – прича Сања, чија породица на рибљој пијаци има тезгу на којој суботом и недељом, са осталим органским произвођачима, продају своје производе.

– Када нисмо тамо, чувар чува тезге да не би дошло до контаминације – истиче.

Произвођачи су формирали удружење Органски сад, које такође има добру сарадњу са општинском службом за пољопривреду.

Прво сертификат, онда подршка

Милорад Радојевић из Градског већа за привреду каже да Град Нови Сад од 2011. године подстиче органску производњу и да су многи у Србији почели да се распитују за њихов начин подршке овој врсти производње. У 2021. години за десетак произвођача Град ће обезбедити 5,5 милиона динара. Конкурси се обављују лети, а након подношења рачуна и остале неопходне документације, у веома кратком периоду, произвођачима се исплате субвенције. Град ради и на заштити географског порекла неких производа.

Међутим, да би ушли у круг подршке произвођачи прво морају да добију сертификат за органску производњу од сертификационе куће. То је процес који траје две до четири године, ако се испоштују све процедуре. Ко има стрпљења и жели више да ради, добиће га.

Извор: Агроклуб

Фото: Pixabay