Насловна ВЕСТИ Нови Сад: Прва регионална конференција- Западни Балкан у енергетској транзицији 12. и...

Нови Сад: Прва регионална конференција- Западни Балкан у енергетској транзицији 12. и 13. октобра

28

Током енергетске кризе у Европи снабдевање енергијом из обновљивих извора и прелазак на зелене енергенте све више добија на значају. Високе цене нафте, струје и гаса све негативније утичу на грађане и привреду у Европској унији, а на састанку Европског савета одржаног  24. и 25. марта ове године, саопштено је да ће државе чланице заједно са Европском комисијом радити на заједничкој куповини гаса, водоника и течног природног гаса.

Ни регион Западног Балкана није поштеђен па истовремено пролази кроз енергетску кризу. Како је рекао Дирк Бушле, заменик директора Секретаријата Енергетске заједнице, заједнички приступ омогућава лакше финансирање зелене енергије и напуштање употребе угља.

Управо из ових разлога пета по реду међународна инвестициона конференција SEE ENERGY- Connect & Supply има тему „Западни Балкан у сусрет новим енергетским изазовима“. Конференција ће се одржати 12. и 13. октобра у хотелу „Sheraton“ у Новом Саду.

Организатори овог догађаја су  Национална асоцијација за биомасу „СЕРБИО“ и Европска банка за обнову и развој, ЕБРД са подршком немачке организације ГИЗ.

– Током ова два дана говориће се о стању, тренутним изазовим и будућим пројектим и потенцијалним решењима у будућој енергетској транзицији целог региона Западног Балкана, наведено је у саопштењу.

Више од 40 стручњака из области енергетике, представника инвеститора, привреде и најважнијих државних институција из Србије, Хрватске, БиХ, Северне Македоније, Црне Горе, Албаније, Словеније и др., причаће о трентуно најактуелнијој теми – регионалној енергетској ситуацији, ценама нафте, гаса и струје и будућим изазовима, представљању решења, технологија и извора финансирања.

– Земља партнер је Аустрија и на конференцији ће њени представници понудити опрему и услуге. Своје присуство потврдили су и представници компанија из Немачке и Италије. Актуелне теме о  даљинском грејању, соларној енергији, циркуларној економији, управљању отпадом и електромобилност као и  пројектовање, технологија, финансирање, пробудиле су велико интересовање те су и теме конференције распоређене у два дана, наводи “Сербио”

Теме су намењене индустријама, привредним друштвима, пољопривреди, домаћинствима, јавним предузећима и локалним самоуправама. Осим ЕБРД-а и ГИЗ-а, партнери су и Министарство енергетике и рударства, Енергетска заједница, Пословно удружење Топлане Србије, Привредна комора Србије, регионалне асоцијације и удружења.

Улаз на конференцију је бесплатан.

Пише: Ј. Бајшански